El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha fet lliurament hui als municipis valencians d’un llibre on s’arrepleguen les actuacions dutes a terme pel servei de Restauració de Béns Mobles i Immobles de la Diputació durant els últims quinze anys.
A l’acte de lliurament han acudit també la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, el diputat de Cultura, Xavier Rius, i la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, així com representants de cinquanta municipis. Emili Altur ha subratllat la importància i la necessitat de “posar en valor els béns mobles i immobles de les nostres comarques, tant el seu valor arquitectònic com a cultural, ja que són patrimoni de tots els valencians, i perquè allò que no es coneix al final desapareix”. El diputat ha explicat que el llibre, el cual compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València i la Càtedra Unesco, consta de dos volums. El primer arreplega l’estat actual de tot el patrimoni de la província de València i el segon recopila 700 de les 3.000 actuacions efectuades per la Diputació en els últims quinze anys. A més de la publicació, s’ha realitzat una exposició que mostra algunes de les intervencions destacades i s’ha elaborat un reportatge audiovisual que engloba totes les comarques a través de més de 90 localitzacions gravades. La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha destacat que “tenim molt clar que una de les nostres obligacions com a administració és conservar el patrimoni que tenim en les nostres comarques, ja que els polítics estem de pas, però el patrimoni es queda per sempre, i és per açò pel que tenim l’obligació de conservar-ho, per als nostres fills i néts”. En aquest sentit, Amigó ha explicat que “des de la Diputació considerem que és primordial i una de les nostres prioritats restaurar el patrimoni i per açò hem incrementat la inversió”.
Recopilació d’actuacions
Amb motiu del quinzè aniversari de la creació del Servei de Restauració de Béns Culturals PID i PIC en la Diputació de València, va sorgir la voluntat de recopilar el treball desenvolupat en aquest temps per a difondre-ho i mostrar la seua labor a la societat. Des dels anys huitanta del segle passat, no s’havia abordat amb caràcter sistemàtic l’estudi de l’estat del patrimoni en la província. El servei de Restauració assegura que ha suposat un gran repte elaborar aquest tipus de publicació ja que no existeixen antecedents en la institució. I han destacat la dificultat de seleccionar els immobles que apareixen en la publicació, a causa de les nombroses actuacions realitzades. Aquest servei gestiona les ajudes destinades a Immobles amb valors històric – artístics o d’interès local, les quals s’arrepleguen en aquesta publicació, així com les atorgades a immobles dedicats a activitats musicals i restauració del patrimoni moble de la província. Un altre objectiu de la publicació i de les activitats associades és divulgar el patrimoni cultural valencià tant als especialistes en la matèria com al públic en general.
Novetats subvenciones de restauració
El diputat Emili Altur ha informat també les novetats incloses en les bases de les subvencions de restauració de béns mobles i immobles. En primer lloc, s’eleva l’assignació pressupostària per part de la Diputació. A més, Altur ha explicat que s’inclou la coresponsabilitat de la Corporació, “de manera que tots els municipis als quals se li atorgue l’ajuda rebran 50.000 euros, als quals se sumarà un màxim de 50.000 euros en funció de la coresponsabilitat dels ajuntaments, sempre que adquirisquen el compromís d’aportar, és a dir, que si un ajuntament decideix aportar 20.000 euros, la Diputació atorgarà els primers 50.000 més 20.000, fins a un límit de 50.000 euros”. Una altra de les novetats és que es potencia i s’afavoreix als municipis amb menor població, “perquè entenem que són els que més dificultats econòmiques tenen” ha assenyalat Altur, i es valorarà de manera positiva que no hagen rebut subvencions en edicions interiors. Finalment, també es tindrà en compte la tipologia i rellevància del ben a restaurar, prevalent-se aquells que tinguen una catalogació superior en l’elenc establit per la Generalitat.