La Diputació de València i l’Ajuntament de Benicolet estudien vies de col·laboració per a la recuperació dels riuraus, elements arquitectònics emblemàtics de la cultura valenciana vinculats a la producció i posterior exportació de la pansaque tradicionalment s’han fet servir per a proporcionar aixopluc als canyissos amb pansa mentre plou o fa humitat. Així s’ha acordat durant la reunió mantinguda pel diputat de Cultura, Xavier Rius, amb l’alcaldessa de Benicolet, Llúcia Gregori.
Els riuraus valencians presenten una miscel·lània de tota una cultura en la qual es podem distingir una sèrie d’apartats relatius al cultiu i el tractament de la pansa, així com les influències complexes que es donen en aquesta tradició secular de l’assecat del raïm. En aquest sentit, la festa de l’escaldà de la pansa és el motiu cultural i festiu sobre el qual pivota tota l’estratègia supracomarcal per a la recuperació d’aquests espais singulars.
Xavier Rius s’ha mostrat «obert a contemplar diferents possibilitats per a la recuperació d’aquestes construccions». Així, ja ha anunciat que en el marc de col·laboració establerta entre l’Àrea de Cultura i Amical Wikimedia «anem a treballar en l’actualització dels continguts patrimonials i etnològics a la popular enciclopèdia online Viquipèdia per a afavorir el coneixement d’aquests elements arquitectònics», alhora que «traslladarem el projecte als responsables de la gestió del Museu Valencià d’Etnologia –dependent de l’Àrea de Cultura– per a l’estudi i valoració del mateix i la possibilitat d’articular diferents vies de treball conjunt», ha explicat el diputat.
Així mateix, el responsable del departament de Cultura també ha instat als representants municipals de Benicolet a presentar una proposta en el marc de la convocatòria de projectes intermunicipals que impulsa al Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) per a optimitzar els esforços i facilitar la col·laboració entre municipis i l’aprofitament de les sinèrgies que s’hi generen al voltant dels riuraus.
Actualment, municipis com Benicolet, Montixelvo, Terrateig, Ròtova i d’altres de la comarca de la Marina treballen en la recuperació i conservació d’aquestes i altres elements de l’arquitectura rural.