La Institució Alfons el Magnànim–Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, recuperarà la històrica Revista Valenciana de Filologia (1951-1981) i ha nomenat Vicent Josep Escartí com a director de la nova etapa. Rafael Roca assumirà les funcions de secretariat i un destacat nombre de filòlegs, estudiosos i professionals de diverses universitats valencianes i europees conformaran el consell de redacció i el comité científic de la revista.
Escartí és llicenciat en història i doctor en filologia per la Universitat de València, on és professor del Departament de Filologia Catalana. Ha publicat nombrosos estudis i ha tingut cura d’edicions de textos valencians, literaris i historiogràfics, alguns d’ells publicats pel Magnànim, com ara les obres d’Ausiàs March, el Llibre dels fets de Jaume I o la Vita Christi d’Isabel de Villena. Ha estat guardonat amb el Premi Enric de Larratea de l’Institut d’Estudis Catalans pel seu estudi sobre Joaquim Aierdi (1996) i amb el Premi de la crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2001). Ha publicat les novel·les Dies d’ira (Premi Ciutat d’Alzira, 1991); Els cabells d’Absalom (Premi Ciutat d’Elx, 1994); Espècies perdudes (Premi Andròmina, 1996); Nomdedéu (Premi Ciutat de Gandia, 2001); Naumàquia (2004) i L’abellerol mort (Premi Ciutat de Xàtiva, 2008). A més, col·labora habitualment amb mitjans de comunicació com Levante-EMV i Saó i va ser fundador i director de la revista Scripta i actualment dirigeix Caplletra. Des del 2005 és membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des del 2015, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
Una nova etapa per a la Revista Valenciana de Filologia
La Revista Valenciana de Filologia pretén oferir una sèrie d’estudis rigorosos sobre llengua, literatura i cultura valencianes des de l’òptica de la filologia i de la història de la literatura, amb atenció, al mateix temps, a la producció literària actual i a reflexions sobre la llengua en l’actualitat. Cada número de la revista comptarà amb un espai monogràfic, que en el primer se’n dedicarà a Ausiàs March. A més, la publicació estarà estructurada en diferents seccions, entre les que s’inclouen literatura contemporània, història de la llengua i dialectologia, sociolingüística i traducció. També comptarà amb una entrevista i un espai de recensions.
La Revista Valenciana de Filologia nasqué en 1951, baix la direcció d’Arturo Zabala i com a publicació de l’Institut de Literatura i Estudis Filològics de la Institució Alfons el Magnànim i deixà de publicar-se en 1981. En ella escrigueren personalitats tan destacades com ara Martí de Riquer, Manuel Sanchis Guarner, Joan Fuster, Antoni Badia Margarit, Germà Colón, Francesc Almela i Vives, Josep Maria de Cascuberta, Dámaso Alonso, Josep Romeu i Figueras, Fermí Cortés, Rosalia Guilleumas, Joan Amades, Pere Bohigas, Miquel Dolç, Joseph Gulsoy, Lluís Guarner, Mateu Rodrigo Lizondo o Antoni Ferrando. Ara Escartí ha declarat que «l’objectiu és fer una revista del segle XXI alhora que recuperar el prestigi de la revista històrica».