La Diputació de València sufragarà actuacions de conservació i manteniment en un total de 44 centres d’educació infantil i primària pertanyents a nuclis poblacionals diferents i distribuïts entre les 14 comarques de València a través del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, el qual ha estat presentat per la vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer. Amb aquest pla, al qual la Diputació ha destinat més de set milions d’euros del pressupost d’enguany i que tindrà continuïtat el proper exercici, es veuran beneficiats els vora 14.000 alumnes matriculats en aquestes 44 escoles.
Maria Josep Amigó ha explicat que «la situació d’asfíxia financera dels ajuntaments valencians, motivada principalment per l’infrafinançament, ha provocat que en moltes escoles no s’hagen practicat totes les actuacions de manteniment necessàries». La vicepresidenta ha recordat que la competència del manteniment dels col·legis d’infantil i primària «correspon als ajuntaments, però no sempre compten amb els recursos suficients per poder mantenir en òptimes condicions un parc d’escoles generalment envellit», ha indicat.
En aquest context, «la Diputació de València va decidir destinar en el pressupost de 2017 un total de set milions d’euros en ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Es tracta d’injectar recursos als consistoris per tal de cobrir les mancances del finançament local que dificulten poder atendre totes les actuacions de manteniment requerides pels centres», ha asseverat.
Tant Maria Josep Amigó com el conseller Vicent Marzà han destacat que aquest programa «ratifica lacol·laboració establerta entre els Ajuntaments, la Diputació de València i la Generalitat per tal de millorar la qualitat de vida de les persones i portar a la pràctica l’esperit del Pacte del Botànic», alhora que han incidit en que aquest Pla «naix amb la voluntat de continuïtat».
La quantitat de set milions d’euros amb la que s’ha dotat el programa «resulta insuficient per cobrir totes les necessitats, de manera que s’ha hagut de fer una tria en base a criteris d’urgència, territorialitat i població del municipi. El mal finançament requereix que la Diputació aporte recursos en molts àmbits, i cal arribar a tots els llocs. Però en tot cas, intentarem que cada localitat de les comarques de València amb algun centre amb necessitats de manteniment en portes i finestres puga rebre, al llarg de la present legislatura, almenys una ajuda d’aquest Pla», ha assegurat la vicepresidenta.
El conseller Vicent Marzà ha reivindicat que «disposar de millors escoles afavoreix la millora de la qualitat educativa» i ha assegurat que «gràcies a aquesta disposició econòmica de la Diputació de València, molts consistoris podran escometre aquelles actuacions de manteniment i conservació dels col·legis, necessitats de les quals havien estat privats fins ara per insuficiència de recursos o manca de voluntat política». El conseller, a més, ha convidat a les diputacions d’Alacant i Castelló a sumar-s’hi a aquest pla i ha posat a la seua disposició els tècnics de la conselleria per dur-lo a terme.
Vicent Marzà ha detallat que per a determinar els centres beneficiaris de les ajudes, s’ha comptat amb l’assessorament tècnic de la Conselleria d’Educació. En primer lloc, amb l’establiment de prioritats en el tipus d’actuacions –s’ha optat per la substitució i adequació de portes i finestres, ja que incideixen directament en una millora de l’eficiència energètica–, com també en la consideració de criteris d’equilibri territorial i poblacional; s’han escollit centres de municipis de diversos trams de població; i s’ha establert un màxim d’una ajuda per localitat.
Per tal de quantificar les ajudes, s’han considerat les necessitats de cada centre: nombre d’alumnes, nombre de línies, metres quadrats i número de portes i finestres a canviar. Amb aquestes dades s’ha calculat un coeficient que ha servit per establir quatre trams d’ajudes: 85.000 euros, 130.000 euros, 180.000 euros i 230.000 euros.
En última instància, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha manifestat que «es tracta d’un dia de gran satisfacció», donat que establir aquesta col·laboració en matèria educativa «resulta imprescindible per afavorir l’existència d’una societat més igualitària, més formada, més solidària i amb millors condicions de convivència». Així mateix, Merceres Berenguer ha recordat la «idoneïtat de les actuacions» centrades en la renovació de portes i finestres, ja que «una de les majors despeses dels Ajuntaments rau en la climatització dels centres educatius», ha assenyalat.