El programa Les Europes Menudes, una iniciativa que promou la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València a través d’un conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions, permetrà acostar a la ciutat de València i altres 18 municipis de les comarques valencianes la realitat europea a partir de l’espectacle ‘La fira invisible’, el darrer treball del grup de teatre Escena Erasmus de la Universitat de València.
El populisme, l’extremisme, la situació del desconcert ciutadà que es viu a Europa i l’increment del gihadisme són alguns dels temes que centren el nou espectacle teatral d’Escena Erasmus, un projecte que constitueix la segona part d’una trilogia sobre les migracions que tindrà continuïtat l’any que ve, en el marc d’un programa que per cinquè any consecutiu pretén promocionar la cultura internacional i les experiències d’intercanvi, afavorir la veritable integració europea, promocionar una cultura immersiva i activar la consciència i l’esperit crític de la ciutadania.
Durant l’acte de presentació de la present edició del projecte i de la gira d’enguany, celebrat al centre Cultural La Nau, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha assegurat que «és un honor col·laborar amb aquest projecte, on està la gent jove, que és el futur d’Europa», alhora que ha reiterat el compromís de la institució provincial de donar-li suport al llarg de les properes edicions.
«Escena Erasmus ha tingut l’habilitat de sumar esforços tant interns, amb el suport de tres vicerectorats, com externs, la Diputació i Ajuntaments, en una gira on estan representades pràcticament la totalitat de les comarques valencianes», ha manifestat el vicerector Jorge Hermosilla. «És un projecte emblemàtic i estratègic, per això seguirem donant-li suport des de la Universitat que, a més, és la segona-tercera universitat europea en recepció d’estudiants Erasmus i la tercera-quarta d’Europa en enviaments». I ha afegit, «junt amb els Erasmus que rep la Universitat Politècnica, la sisena, transforma Valencia en la principal ciutat europea en recepció d’estudiants Erasmus», ha remarcat Guillermo Palao, vicerector de Relacions Internacionals.
‘Explosió de creativitat’ dels Erasmus
Segons ha explicat Anna Marí, directora de l’espectacle i codirectora d’Escena Erasmus, «a l’última escena de l’espectacle de l’any passat veiem com una família que s’havia vist obligada a fugir del seu país aconseguia arribar a Europa després d’un temps de sofriment a l’altra banda de la frontera. Ara trobem la mateixa família dins d’Europa, i veiem com només entrar‐hi s’ha vist atreta per una fira molt especial. Una fira és un lloc brut i brillant, sinistre i màgic, un espai nòmada que es repeteix a totes les ciutats d’Occident», ha incidit. «El públic es trobarà amb una explosió de creativitat gràcies als estudiants Erasmus», ha assenyalat Marí.
Les Europes Menudes constitueix un programa cultural i escènic que arreplega l’esperit nòmada del teatre i de la representació al carrer, que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors. A més del teatre, a cada municipi s’organitzen diverses activitats on es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals.
Aquest any l’espectacle es representarà del 16 al 19 de maig a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a partir de les 19:30 hores. I posteriorment visitarà18 municipis i ciutats de la demarcació de València: Loriguilla, Manises, Alfara del Patriarca, La Font de la Figuera, Cheste, Potries, Agullent, Manuel, Favara, Alpuente, Anna, Cortes de Pallàs, Quart de Poblet, Ontinyent, Requena, Benetússer, Alzira i Benifaió.
L’espectacle està dirigit per Anna Marí que escriu part dels textos junt amb Gabi Ochoa, Javier Sahuquillo, Guada Sáez i Daniel Tormo. El muntatge està protagonitzat per Natalia Adamczyk (Polònia), Marc Company (València), Mara Hold (Alemanya), Stefano d’Ippolito (Itàlia), Lucas Casasco (Brasil), Szymon Miczek (Polònia), Manuel Ramminger (Àustria), Maria Rubio (València), Ismael Sempere (Alacant), Judith Sanz (Soria), Glòria Vindel (València) i Clelia Zoccatelli (Itàlia).