El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha preparat un cicle d’activitats culturals amb el propòsit d’ampliar i contextualitzar el missatge de la mostra Joan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes, dedicada a aquesta singular figura de la investigació etnobotànica valenciana.
S’han programat dues excursions a la Diània. Així anomenava Pellicer a les comarques centrals, un territori amb molta biodiversitat natural i diversitat de formes d’antropització, on va desenvolupar bona part del seu treball entrevistant centenars de pastors, agricultors i persones enteses en plantes amb l’objectiu de preservar els coneixements populars sobre fitoteràpia i altres usos de les plantes.
La primera eixida està prevista per al dissabte 27 de maig a la zona de la Serra del Carrascar de Parcent, on Pellicer va adquirir el Mas del Matissar, casa que li va servir de base per al seu treball de recerca etnobotànica i també de lloc de retir, reflexió i escriptura.
La segona excursió es realitzarà el proper 10 de juny per la Serra de Mariola (Agres – Cocentaina). Un paisatge molt propici per a herbolaris i estudiosos de la flora, al qual l’autor va dedicar un original llibre en què recorre el trajecte que separa la Serra de Mariola i la desembocadura del riu Serpis: De la Mariola a la mar. Viatge pel riu Serpis (1997). Per participar en aquestes dues excursions caldrà fer reserva prèvia a través del correu electrònic [email protected].
Així mateix, el dimarts 30 de maig, a les 19:30 hores i al mateix Museu Valencià d’Etnologia, tindrà lloc la taula rodona Joan Pellicer, la saviesa de les nostres plantes, en la qual es repassarà l’obra i el treball desenvolupat pel divulgador de Bellreguard.
Joan Pellicer va fer una investigació etnobotànica original i ingent durant més de trenta anys, que va divulgar amb èxit en programes de televisió i publicacions, com ara els tres volums del Costumari botànic. En la commemoració del desè aniversari de la seua mort, s’evocarà la seua obra i la seua figura mitjançant el testimoni de quatre persones que varen compartir investigacions, divulgació i l’interès per la utilització tradicional de les plantes en la societat valenciana: Josep Manuel Alcañiz, periodista de l’espai ‘Medi Ambient’ (RTVV); Daniel Climent, narrador d’històries de plantes; Josep Lluís Fresquet, professor d’Història de la Ciència de la Universitat de València; i Emili Laguna, botànic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. El col·loqui estarà moderat per Jorge Cruz, comissari de l’exposició.
Presentació de Diari de Sotaia
Per al dimecres 21 de maig s’ha programat la presentació del llibre Diari de Sotaia, editat per la Institució Alfons el Magnànim dintre de la col·lecció Moment. Memoralística. Aquest volum recull el vast projecte d’investigació que Pellicer va realitzar davant el risc de pèrdua dels sabers populars sobre la flora i la vegetació valencianes. La seua tasca es va concentrar en documentar l’ús tradicional de les plantes al nostre país, sobretot a les comarques centrals valencianes. Va realitzar incomptables eixides al camp «fent d’espia de les plantes». La seua obra documenta amb rigor la cultura de les plantes i la contextualitza, gràcies al seu vast coneixement de la medicina popular, la literatura i els mites clàssics
La presentació d’aquest volum suposa la publicació d’un treball que mai va veure la llum. Intervindran en l’acte Xavier Serra, director de la col·lecció Moment. Memoralística de la Institució Alfons el Magnànim; i Jorge Cruz, comissari de l’exposició.
Finalment, per als dijous 1, 8 i 15 de juny, a les 18:00 hores, s’han programat visites guiades a l’exposició, comentades per part del comissari, qui descobrirà el món de Joan Pellicer, el seu treball de camp i el tracte amb els informants que li varen proporcionar dades de primera mà sobre les possibilitats de les plantes valencianes.