El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, s’ha reunit amb una delegació de la ciutat turca d’İzmir, encapçalada per la tinent d’alcaldia Zerrin Gencturk del districte metropolità de Bornova, la qual s’ha interessat per conèixer les línies estratègiques implementades per part de la Diputació de València en matèria mediambiental.
Aquesta reunió s’emmarca dintre de la trobada impulsada per la mateixa Diputació de València, junt a l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’empresa Ecofrag, amb experts europeus en gestió i valorització de residus voluminosos, i on l’Ajuntament de Bornova és una de les administracions involucrades al consorci del projecte Urbanrec, del qual participen un total de 23 entitats pertanyents a set països, i on la tasca realitzada per part de les empreses i institucions valencianes compta amb una especial rellevància.
Josep Bort ha explicat que l’objectiu d’aquesta reunió ha estat «intercanviar experiències i establir sinèrgies entre ambdues administracions» i, més en concret, «analitzar el desenvolupament del projecte Urbanrec i la seua implantació en les regions europees participants».
Aquesta trobada, en la que a més del diputat han estat presents diferents tècnics de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, ha comptat amb la presència de la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Bornova, Zerrin Gencturk, dels regidors Mustafa Akkaya, Murat Kaya i Cesim Celik, així com el director de Sanitat, Orhan Pacal, l’expert en relacions internacionals, Erden Muhtaroglu i la directora de relacions exteriors, Basak Turhan.
Segona vida per a 20 tones de residus
L’objectiu principal del projecte Urbanrec rau en desenvolupar un sistema de gestió per al tractament de residus voluminosos; que fomente la reutilització, millore la logística, implemente un nou sistema de fragmentació, dissenye noves rutes de valorització, s’obtinguen productes reciclats d’alt valor afegit, implique a la ciutadania i a les autoritats locals en la gestió d’aquests residus voluminosos i, finalment, promoga la creació d’una legislació europea que regule aquest tipus de residus.
Actualment, aquest programa compta amb el finançament de Fons Europeus dintre del programa Horitzó 2020, i permetrà recuperar i dotar d’una segona vida útil a prop de 20 tones de residus voluminosos en una primera fase. Aquest nou model eficaç de gestió de residus s’implantarà en els municipis de les quatre regions europees, entre les quals es troben tant la demarcació de València com la de Bornova.
La gestió d’aquests residus suposa un gran problema ambiental per als municipis d’arreu d’Europa com a conseqüència dels seus costos, pel seu impacte ambiental, per l’aparició d’abocadors incontrolats i per la saturació d’instal·lacions municipals.
En l’actualitat, més del 60% dels residus voluminosos no tenen eixida en el mercat de materials reciclats, de manera que acaben sent dipositats en abocadors per a la seua eliminació final, generat així una gran quantitat d’emissions i la pèrdua de materials. Aquesta realitat, a més, troba importants disfuncions depenent de la regió europea en qüestió.