Després de més d’una dotzena de representacions per diversos municipis de les comarques valencianes i un registre proper als 5.000 espectadors, el programa Les Europes Menudes –una iniciativa promoguda per la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València a través d’un conveni marc de col·laboracióencara aquesta setmana les últimes representacions de l’espectacle ‘La fira invisible’ abans de baixar el teló a la seua cinquena edició. En concret, ho farà a Gandia (13 de juliol), Alpuente (14 de juliol), Manuel (15 de juliol) i La Font de la Figuera (16 de juliol), on s’està treballant en la celebració d’un acte final de festa al que assistirà la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó.

 

Abans, però, han estat les localitats de Quart de Poblet, Favara, Cheste, Loriguilla, Alzira, Alfara del Patriarca, Agullent, Benetússer, Manises, Ontinyent, Potries, Cortes de Pallàs i la ciutat de València les que han tingut ocasió de gaudir del darrer treball del grup de teatre Escena Erasmus de la Universitat de València, centrat en la realitat europea dels nostres dies. A més, per primera vegada aquest projecte s’ha endinsat en localitats de comarques encara inèdites, com ara Anna (pertanyent a la Canal de Navarrés).

 

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en que «Escena Erasmus ha tingut l’habilitat de sumar esforços tant interns com externs, en una gira on estan representades pràcticament la totalitat de les comarques valencianes», ha manifestat Rius. «És un projecte emblemàtic, que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors, així com potenciar la trobada intercultural», ha destacat el diputat. Per tots aquests motius, el responsable de l’Àrea de Cultura ha reiterat el compromís de la institució provincial de donar suport a aquest programa al llarg de les properes edicions.

 

El director del projecte Escena Erasmus, Josep Valero, ha manifestat que en la present edició del programa Les Europes Menudes «s’ha reforçat l’activitat de col·loqui amb el públic després de cada espectacle per tal de potenciar l’aspecte didàctic, de reflexió constant i de sensibilització envers les persones refugiades al nostre continent». Valero també ha incidit en l’interés per  «afavorir el coneixement dels recursos naturals i patrimonials dels municipis visitats per aquest projecte, amb l’objectiu de fer conèixer millor la nostra història i la nostra cultura als estudiants Erasmus, tot i fent partícips als mateixos habitants de cadascuna de les localitats».

 

Vicent Muñoz, alcalde de la Font de La Font de la Figuera, ha assenyalat que el fet que aquesta localitat «haja estat l’escollida per tancar la gira d’Escena Erasmus ens enorgulleix i reafirma el nostre municipi com a enclavament únic, ple de potencial, capaç de cridar l’atenció dels seus organitzadors per formar part de la seua gira pels recursos que ofereix».

 

Esperit nòmada del teatre

 

El populisme, l’extremisme, la situació de desconcert ciutadà que es viu a Europa i l’increment del gihadisme han estat alguns dels temes que han centrat l’espectacle teatral d’Escena Erasmus. Un projecte que ha suposat la segona part d’una trilogia sobre les migracions que tindrà continuïtat l’any que ve, en el marc d’un programa que per cinquena temporada consecutiva pretén promocionar la cultura internacional i les experiències d’intercanvi, afavorir la veritable integració europea, promocionar una cultura immersiva i activar la consciència i l’esperit crític de la ciutadania.

 

Les Europes Menudesconstitueix un programa cultural i escènic que arreplega l’esperit nòmada del teatre i de la representació al carrer, que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors. A més del teatre, a cada municipi s’han celebrat diverses activitats de cara a potenciar la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals.

 

L’espectacle ha estat dirigit per Anna Marí, qui també ha escrit part dels textos junt amb Gabi Ochoa, Javier Sahuquillo, Guada Sáez i Daniel Tormo. El muntatge està sent protagonitzat per Natalia Adamczyk (Polònia), Marc Company (València), Mara Hold (Alemanya), Stefano d’Ippolito (Itàlia), Lucas Casasco (Brasil), Szymon Miczek (Polònia), Manuel Ramminger (Àustria), Maria Rubio (València), Ismael Sempere (Alacant), Judith Sanz (Sòria), Glòria Vindel (València) i Clelia Zoccatelli (Itàlia).