L’Àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica de la Diputació de València fa un pas més en el seu compromís de col·laborar i ajudar les entitats locals de la demarcació de València i la modernització cap a la e-Administració amb la implantació d’una innovadora plataforma d’administració electrònica basada en programari lliure. Aquesta plataforma està destinada als municipis amb un cens inferior als 20.000 habitants, entitats locals menors i mancomunitats de les comarques valencianes, i afavorirà l’agilitat dels procediments administratius i reducció dels temps de tramitació.
El diputat responsable de l’Àrea, Ivan Martí, ha explicat que «es tracta d’un projecte necessari per tal d’adequar l’administració a les noves tecnologies i els seus requeriments, així com facilitar les tasques administratives, eliminant l’ús de paper, dotar de major transparència la gestió administrativa i l’accessibilitat per a presentar, simplificar i fer un seguiment dels documents aportats».
Així mateix, Ivan Martí ha incidit en que mitjançant aquesta plataforma «volem donar suport als nostres municipis, així com complir amb la nova normativa referent a l’administració digital», ha afegit el diputat. «La Diputació assumeix un paper coordinador i garant del compliment per part de les entitats locals de les noves formes de gestió facilitant a les mateixes les eines necessàries per poder implementar una gestió electrònica entre el ciutadà i la seua administració més propera, com són els ajuntaments. Es tracta d’una eina que permetrà els consistoris millorar la productivitat i simplificar els diferents processos del dia a dia, permetent a la ciutadania exercir els drets que els reconeix la normativa vigent», ha remarcat el responsable de Modernització.
En aquest sentit, l’objectiu de la Diputació és seguir col·laborant i contribuir a la implantació i canvi que suposa en les administracions locals l’aplicació de les lleis 39 i 40/2015, les quals impulsen una administració totalment electrònica, interconnectada i transparent, millorant l’agilitat dels procediments administratius i reduint els temps de tramitació, així com les relacions entre administracions.
És per això, el diputat ha assenyalat que «el desenvolupament de l’administració electrònica és un dels principals desafiaments als quals s’enfronten les administracions públiques per a no quedar desfasades amb la societat de la informació: possibilita i compleix els objectius d’acostament entre ciutadà i administració, la simplificació administrativa, la reducció de costos, la millora de procediments interns i de garanties cap a la ciutadania».
Sense cost per a les entitats locals
L’empresa Guadaltel ha resultat adjudicatària, a través d’un procediment de licitació obert, d’aquest projecte d’implantació de la plataforma de tramitació per a la gestió electrònica dels procediments. El projecte abasta fins 2021, començant a implantar-se durant el darrer trimestre de l’exercici 2017. L’adjudicació del contracte s’ha resolt per un import de 1.138.949,40 euros, tot i que aquesta acció no suposa cap cost per a les entitats locals que s’adherisquen al mateix, el qual serà assumit íntegrament per la corporació provincial.
En breu començarà a estar operativa la plataforma per a les entitats usuàries, i estarà composta per una part tecnològica i una part de gestió. És per això, la implantació d’aquesta eina comportarà també l’engegada de plans de formació per a tècnics de la Diputació i usuaris de les entitats locals, amb l’objectiu d’aconseguir un major aprofitament de la plataforma.
Les línies generals de l’objecte d’aquesta contractació han estat la racionalització, normalització i simplificació dels procediments administratius i el subministrament d’una plataforma per a la gestió d’expedients electrònics que incloga gestió documental, portafirmes, arxiu documental i firma electrònica reconeguda.