El municipi de Montesa treballa en la rehabilitació i condicionament d’un immoble situat en el centre de la localitat que albergarà el nou Arxiu i Espai Cultural. Unes actuacions que estan realitzant-se amb part dels recursos econòmics aportats per la Diputació de València, tal i com ha traslladat l’alcaldessa de Montesa, Analia Juan, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada a aquest municipi de la Costera per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els recursos provincials.
En concret, el consistori de Montesa ha destinat un total de 52.000 euros contemplats en el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) 2016 –abans anomenat PPOS– a escometre la segona fase d’actuacions de rehabilitació d’aquest immoble, on actualment s’està procedint a la reforma de l’edifici, disposició de sales i adequació de parets. En una fase prèvia, també executada amb fons provincials, es va procedir a l’adquisició de l’immoble i la reforma del sostre d’aquest enclavament destinat a acollir el futur Arxiu i Espai Cultural. Cal recordar que aquesta localitat ja compta amb un historiador local i que disposa d’elements per al desenvolupament d’un museu partint de la seua consideració com a Bé d’Interés Cultural (BIC).
La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha assegurat que la materialització d’aquest projecte «permetrà disposar d’un espai cultural al servei de tota la ciutadania i també dels visitants que s’apropen al municipi, per posar en valor tot el conjunt patrimonial històric, cultural i artístic que atresora la localitat de Montesa».
Així mateix, Maria Josep Amigó ha valorat els més de 100.000 euros derivats de plans provincials «destinats al condicionament dels carrers i vies del centre de la vila, amb el clar propòsit de fer-los més transitables i millorar la mobilitat dels veïns i veïnes». Actuacions, totes elles, que per a la vicepresidenta «es troben en sintonia amb les línies d’actuació marcades per l’equip de govern de la Diputació d’invertir en projectes que contribueixen a millorar la qualitat de vida de la ciutadania en el seu conjunt», ha remarcat la vicepresidenta.
Per la seua part, l’alcaldessa de Montesa, Analia Juan, ha assegurat que les actuacions destinades a la rehabilitació de l’immoble que albergarà el futur Arxiu i Espai Cultural «s’allargaran en el temps», ja que es tracta «d’un projecte molt important per al municipi, però que requereix d’una rehabilitació quasi íntegra de l’edifici». No obstant això, Juan ha considerat que la disposició d’un nou Arxiu i Espai Cultural municipal «resultarà un recurs molt interessant a nivell cultural i turístic per a Montesa» a més de constituir «un espai al servei de tots els col·lectius municipals i veïns i veïnes de la localitat».
En aquesta mateixa línia de dinamitzar i donar a conèixer l’atractiu històric i cultural del municipi, Analia Juan ha avançat la intenció del consistori d’actuar pròximament al Castell de Montesa «amb la intenció de fer-lo més visitable», així com procedir també a la rehabilitació de l’antiga Cooperativa per tal d’habilitar aquest immoble «com a espai multiusos al servei de la ciutadania».
En total, en el que va de legislatura el consistori de Montesa ha rebut 522.252 euros de la corporació provincial, entre els quals es compta per al present exercici 2017 amb 95.018 euros corresponents al Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) –abans anomenat PPOS– i altres 28.685 euros relatius al Fons de Cooperació Municipal, a més de 60.864 del nou Programa d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS).
Adequació de carrers i vies rurals
Durant la seua estada a Montesa, la vicepresidenta ha tingut ocasió de visitar diferents intervencions executades amb fons provincials. Entre aquestes, destaquen els treballs de reurbanització realitzats al carrer Doctor Manuel Ballesteros i el carrer València del municipi, per als quals s’han destinat 46.594 euros dels IFS de 2015; així com l’adequació i pavimentació del carrer Sant Roc (47.370 euros) i la via Santa Anna (40.062 euros).
Així mateix, la localitat de Montesa compta amb un terme municipal que s’estén més enllà dels 80 kilòmetres, un fet que s’acompanya d’un elevat nombre vies rurals. Mitjançant els recursos aportats per part de la Diputació de València a través del Pla de Camins i Vials de 2016, l’Ajuntament de Montesa ha procedit a l’adequació del Camí Vell de Xàtiva, on s’ha destinat una inversió total de 37.052 euros.