Coincidint amb el 70 aniversari de la mort de Maximilià Thous, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha encetat un projecte de recuperació i difusió de les emissions radiofòniques dedicades a les costums i la cultura popular valenciana que l’erudit valencià va realitzar a l’emissora de Unión Radio Valencia, entre els anys 1931 i 1935.
El conjunt de materials comprenen els guions corresponents al programa radiofònic Charlas de folklore, els quals es recolliran pròximament en un volum editat pel mateix Museu Valencià d’Etnologia, amb un estudi del seu conservador, Robert Martínez Canet, que persegueix afavorir l’accés a les nostres tradicions de forma amena i divertida, a més de promoure la recuperació d’un llegat cultural de gran valor i interès.
El centre expositiu de la Diputació de València conserva els materials originals que feia servir Maximilià Thous per a les al·locucions dels seus programes radiofònics, gràcies a la cessió dels mateixos per part de la família de l’erudit. Aquests guions de Charlas de folklore, espai que s’emetia tots els dimecres a l’emissora de Unión Radio Valencia, contribueixen a documentar l’estudi de la cultura popular de l’època, a més de refermar el tarannà divulgador de Thous, qui va veure en les ones radiofòniques una oportunitat immillorable per a exercir la comunicació de masses sobre les costums i les celebracions dels valencians i les valencianes en temps de la Segona República.
Des d’una perspectiva temàtica, el contingut d’aquests textos resulta bastant heterogeni, tot i que bona part dels mateixos mantenen relació amb el Museo de Etnología y Folklore de l’Ajuntament de València, el qual va obrir les seues portes gràcies al treball i dedicació de Maximilià Thous.
Aquestes ‘xerrades radiofòniques’ segueixen un esquema bastant consolidat, amb una introducció de caire humorístic acompanyada d’un diàleg entre el locutor i el mateix autor. Posteriorment, es dóna pas a la ‘xerrada’ o al·locució i, finalment, es conclou amb un comiat en el que sovint Maximilià Thous manifestava el seu agraïment a les persones que havien realitzat donacions o aportacions personals al fons del museu.
Quant a les temàtiques i assumptes que s’abordaven a l’espai Charlas de folklore, aquests resultaven especialment diversos, i englobaven des de les festivitats més populars –com les Falles o la Pasqua–, fins el folklore adreçat a la mort –especialment durant les dates properes a la festivitat de Tots Sants–; a més de submergir-se en altres assumptes menys festius, com ara reflexions envers la superstició, entre molts altres temes.
Aquesta iniciativa compta, a més, amb la col·laboració de Radio Valencia Cadena Ser, emissora que amb periodicitat mensual –i fins a l’octubre de 2018– emetrà una d’aquestes locucions realitzades per Maximilià Thous durant els anys 30 del segle passat, a més de difondre programes especials dedicats al món de les Falles o la celebració de la Pasqua, perquè els oients puguen conèixer i reviure la producció radiofònica de l’autor. Aquestes gravacions, en format podcast, estaran accessibles a la web de l’emissora.