La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han visitat les instal·lacions del CEIP Mare de Déu del Pilar de la localitat de Bonrepòs i Mirambell, un dels 40 centres educatius que han estat beneficiaris d’una línia d’ajuda pressupostària –en aquest cas per valor de 230.000 euros– en el marc del primer Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, en el que participen de forma conjunta la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els Ajuntaments, i que té per objecte realitzar actuacions de conservació i manteniment en centres d’Educació Infantil i Primària.
Maria Josep Amigó ha assegurat sentir-se «molt satisfeta al comprovar com aquestes inversions contribuiran a millorar les condicions d’aprenentatge de les nostres generacions més joves». La vicepresidenta ha recordat que «des de l’inici vàrem tenir molt clar la necessitat d’establir vies de col·laboració entre les distintes administracions per tal d’implementar polítiques que permeten millorar la qualitat de vida de les persones». En aquest sentit, ha explicat que a través d’aquest programa la Diputació de València sufragarà actuacions de conservació i manteniment en un total de 44 centres d’educació infantil i primària pertanyents a nuclis poblacionals diferents i distribuïts entre les 14 comarques de València, set dels quals es corresponen a l’Horta Nord –el CEIP El Castell d’Albalat dels Sorells (130.000 euros); el CEIP Mare de Déu del Pilar de Bonrepòs i Mirambell (230.000 euros); el CEIP Villar Palasí de Burjassot (230.000 euros); el CEIP Verge del Rosari de Massamagrell (180.000 euros); el CEIP El Crist de Meliana (180.000 euros); el CEIP Vicente Mortes de Paterna (230.000 euros); i el CEIP Obispo Hervás de Puçol (230.000 euros)–, el que representa una inversió d’1.410.000 euros només en aquesta comarca.
Pel que respecta a les comarques veïnes, l’Horta Sud rebrà una inversió d’1.820.000 euros, la qual s’assignarà entre nou centres educatius: el CEIP González Gallarza d’Alaquàs (230.000 euros); el CEIP Juan Esteve d’Albal (130.000 euros); el CEIP Ausiàs March d’Aldaia (230.000 euros); el CEIP Benjamín Benlloch de Manises (230.000 euros); el CEIP Jaume I de Mislata (180.000 euros); el CEIP L’Horta de Paiporta (230.000 euros); el CEIP Villar Palasí de Quart de Poblet (180.000 euros); el CEIP Lope de Vega de Torrent (180.000 euros); i el CEIP Miguel de Cervantes de Xirivella (230.000 euros).
Maria Josep Amigó ha recordat que la competència del manteniment dels col·legis d’infantil i primària «correspon als ajuntaments, però no sempre aquestes administracions compten amb els recursos suficients per poder mantenir en òptimes condicions un parc d’escoles generalment envellit», ha indicat.
Per la seua part, el conseller Vicent Marzà ha ressaltat que les actuacions previstes al Pla Municipal de Manteniment d’Escoles «responen a un repartiment objectiu i transparent dels recursos, atenent a criteris estrictament tècnics i pensant amb la ciutadania». En aquest sentit, Marzà ha agraït a la corporació provincial valenciana «el fet de prioritzar el benestar de les persones i, més en concret, dels estudiants perquè disposen d’unes infraestructures més dignes i d’una educació de major qualitat».
Continuïtat en 2018
La Diputació de València va decidir destinar en el pressupost de 2017 un total de set milions d’euros en ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Tant Maria Josep Amigó com Vicent Marzà han coincidit en subratllar que aquest programa tindrà continuïtat en l’exercici 2018. «Continuarem apostant pels nostres col·legis, donat que és necessària la millora de les infraestructures educatives en molts dels nostres municipis, partint sempre de criteris tècnics i d’una assignació dels recursos en base a necessitats reals», ha indicat el conseller.
D’altra banda, Rosella Antolí, alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, ha agraït tant a la Diputació de València com a la Conselleria «la disposició d’aquests recursos perquè es puguen dur a terme les actuacions de reforma i de substitució de portes i finestres en els centres, les quals resultarien inassumibles per part de molts consistoris, especialment dels més menuts». En aquest sentit, l’alcaldessa ha considerat que es tracta «d’uns recursos imprescindibles que permetran incrementar el confort de les aules i repercutiran positivament en l’estalvi energètic i l’economia municipal», ha remarcat.
Ampliació i fi dels barracons
Aquesta visita al CEIP Mare de Déu del Pilar de Bonrepòs i Mirambell ha servit també per incrementar els contactes entre l’administració autonòmica i la local, així com també amb la mateixa comunitat educativa, perquè aquest municipi de l’Horta Nord forme part del programa Edificant de la Conselleria d’Educació.
El mateix conseller Vicent Marzà ha assegurat que pròximament mantindran una nova reunió amb la corporació municipal de Bonrepòs i Mirambell «per tal de fer efectiva la seua entrada al programa Edificant, amb l’objectiu d’encetar el treball conjunt que faça possible la supressió dels tres barracons existents a hores d’ara en aquest centre educatiu i la disposició de millors aules per a l’alumnat».
En relació a aquest aspecte, l’alcaldessa Rosella Antolí s’ha mostrat esperançada amb «el compromís d’accelerar els tràmits per a l’eliminació dels tres barracons existents a hores d’ara en el centre», alhora que s’ha mostrat convençuda de que el programa Edificant «donarà resposta, en el curt termini, a una reivindicació per la que venim treballant durant més d’una dècada», ha emfatitzat Rosella Antolí.