L’assistència jurídica a les persones migrants dels Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) està legalment prevista, però no existeix assignació pressupostària alguna. Per açò, la Diputació de València estudia crear un conveni amb els lletrats i lletrades de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) amb la intenció de regular aquest servei, que fins l’actualitat exerceixen de manera voluntària.
“Considerem que cal posar en valor el treball dels advocats i advocades en els Centres d’Internament, perquè és una labor i un dret fonamental”, ha manifestat la vicepresidenta de la Corporació provincial, María Josep Amigó. Després de la trobada, Amigó ha recordat el conveni de l’àrea de Cooperació Municipal amb el Col·legi d’Advocats en matèria de mediació familiar i, en les seues paraules, “tenim voluntat d’ampliar aquesta col·laboració perquè els professionals que assisteixen als migrants interns reben una remuneració pel seu treball”.
Després d’una primera reunió amb el degà Rafael Bonmatí el passat mes d’octubre, la vicepresidenta i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, han discutit aquest matí els detalls d’aquest servei juntament amb les advocades del Servei d’Estrangeria, Ángeles Blanco, Carmen Cabrera i Rebeca Lino.
Per la seua banda, les representants de l’ICAV han traslladat la necessitat de garantir l’assessorament legal a les persones internes en el CIE, de forma gratuïta, per a informar-los dels seus drets i situació jurídica, a més de detectar l’existència de menors d’edat indegudament considerats majors i possibles víctimes de tracta d’éssers humans, entre uns altres.
“Som un nexe d’unió entre les persones migrants amb l’administració a nivell judicial, a més de resoldre’ls qualsevol dubte que tinguen durant el temps que estiguen privats de llibertat”, ha explicat Blanco. En paraules de l’advocada, “estem intentant que es reconega aquest servei per part de les institucions públiques, el qual no té dotació pressupostària i portem dos anys realitzant de forma gratuïta perquè entenem que és necessari”.
Aquesta cobertura, realitzada per uns trenta professionals, facilita la detecció de persones en situació d’especial vulnerabilitat, com per exemple la necessitat de protecció internacional o d’assistència mèdica concreta. Així, la vicepresidenta ha anticipat la intenció de tancar el conveni i que en el pressupost de 2018 “es faça realitat aquesta col·laboració, que entenem que es tracta d’una primera necessitat”.