Després de la posada en marxa dels projectes destinats a acabar amb la infrafinanciació de les xicotetes poblacions, és el torn de mancomunitats i grans ciutats. La Diputació de València ha presentat aquest matí el Pla de suport econòmic a les Mancomunitats (PMAN) i el de Serveis i Obres Municipals per a municipis de més de 50.000 habitants (SOM+), una injecció de 2,5 milions d’euros que s’aprovarà demà en sessió plenària.
“Aquests plans són exemples de la nostra manera de governar la Diputació de València seguint criteris objectius, com ho demostra el fet de passar de 23 milions en 2014 d’ajudes reglades per a inversions, amb el PP, als 84 del 2017”, ha resumit la vicepresidenta Mª Josep Amigó. Igual que en partides anteriors, el nou equip de govern manté els criteris objectius d’assignació de les ajudes segons la quantitat d’habitants i la superfície del terme municipal.
En aquest sentit, la vicepresidenta ha incidit en l’autonomia dels alcaldes i alcaldesses a l’hora de decidir l’ús que fan dels recursos, i en el canvi del model d’assignar les ajudes. “Amb el govern del PP, es van repartir un total de 34,4 milions d’euros en ajudes discrecionals als municipis, és a dir, a dit. Al llarg d’aquesta legislatura, aquesta xifra es veurà reduïda en el pressupost de 2018 a 2 milions, que es destinaran a qüestions d’urgència o excepcionals”, ha manifestat.
D’altra banda, Amigó ha destacat les inversions reglades en els municipis, “necessàries per a acabar amb el clientelisme i els favoritismes”, que la Corporació provincial ha triplicat des de 2014 –amb un total de 23,6 milions d’euros–. Enguany, a través del SOM, el Pla d’Infraestructures Financerament Sostenibles, el Pla de Camins i el Fons de Cooperació, tots ells plans amb criteris públics i objectius, s’han repartit 83,9 milions d’euros.
En una línia molt similar s’ha expressat el diputat de l’àrea de Cooperació Municipal, Emili Altur, qui ha assenyalat l’impacte de ciutats com Gandia i Torrent en la configuració de la província. Per açò, segons ha afirmat, “en aquesta legislatura hem volgut que les grans ciutats no es quedaren sense ajudes, a més dels pobles més menuts de València”.
Una injecció per a les grans ciutats
D’acord amb aquest nou SOM per a grans municipis, Gandia percebrà una partida de 390.000 euros, Torrent rebrà 421.000 euros, Paterna es beneficiarà de 354.000 euros i Sagunt de 336.000 euros.
Per la seua banda, l’Ajuntament de València rep un import de 500.000 euros, que seran destinats a les diferents pedanies i que, en paraules d’Altur, “han estat desateses en el passat”.
Assegurar els serveis de les mancomunitats
A més, el nou govern de la Diputació ha volgut incidir en la seua sensibilitat cap a les comarques de la província de València, amb una assignació addicional a les mancomunitats.
El diputat de Comarcalització, Voro Femenía, ha recordat que en el passat no existia un àrea dedicada a les mancomunitats, “una entitat supramunicipal amb una forta influència en les comarques”. “Les ajudes van dirigides a la seua despesa corrent, en una aposta ferma de la Diputació per reforçar el territori de la província”, ha afegit.
D’aquesta forma, el Pla de Mancomunitats pretén fer front a la despoblació i consolidar els nuclis urbans de les zones rurals, així com “assegurar l’accés de tota la població al conjunt de serveis mínims i millorar les seues condicions de vida”.
Alguns dels projectes aprovats consistiran en la millora i adequació de zones urbanes, l’asfaltat de carrers, l’adquisició de mobiliari urbà, la rehabilitació de les instal·lacions esportives i la renovació de l’enllumenat elèctric i la xarxa de proveïment d’aigua potable, entre altres actuacions.