El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha visitat la localitat de Chiva, on ha tingut ocasió de mantenir una reunió de treball amb l’alcalde d’aquesta localitat, Emilio Morales, i la resta de membres de la corporació municipal. Així mateix, Xavier Rius ha signat al Llibre d’Honor de la localitat i ha recorregut les instal·lacions de la Casa de la Cultura, on actualment s’exhibeix la versió itinerant de l’exposició La Modernitat Republicana a València. Innovacions i pervivències en l’art figuratiu (1928-1942). Una propostaque el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) va dedicar a l’efervescència artística valenciana de l’època republicana —i l’impacte que les seues aportacions estètiques rupturistes varen tenir en el camp de l’art i el disseny—, i que està recorrent diverses localitats de les comarques valencianes sota el títol d’Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939).
Xavier Rius ha incidit en que aquestes propostes itinerants formen part de les línies estratègiques del seu departament per «descentralitzar la cultura i fomentar la vida cultural als municipis valencians», alhora que «projectem i posem en valor la tasca que desenvolupen els diferents museus i centres expositius dependents de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València», ha destacat.
En relació a l’exposició –la qual ja ha visitat amb anterioritat els municipis de l’Eliana, Oliva, Gandia o Alboraia, entre d’altres–, Xavier Rius ha subratllat l’esforç de l’Àrea de Cultura «per apropar al públic el riquíssim patrimoni bibliogràfic, documental i artístic custodiat per la corporació provincial». No gratuïtament, gran part de les obres originals varen ser cedides en el seu moment per l’Arxiu General i Fotogràfic i pel Servei de Patrimoni de la institució.
Obres de Renau i Dubón
Fins el proper 25 de novembre, la sala d’exposicions de la Casa de la Cultura de Chiva alberga les més de quatre desenes de rèpliques d’obres originals creades entre el 21 d’abril de 1931 i l’1 d’abril de 1939, és a dir, des de la proclamació de la II República i fins a la fi de la Guerra Civil.
A través d’una acurada selecció de cartells i obres d’artistes com Artur Ballester, Teodoro Andreu, Josep Renau o Luis Dubón, la retrospectiva planteja un recorregut que transita de forma paral·lela pels avatars de la història social i política dels anys 30 i, especialment, pels de la fecunda història dels llenguatges artístics i l’estètica del moment.
El MuVIM, amb aquesta versió itinerant de l’exposició, ofereix de nou la possibilitat de conèixer millor una etapa crucial de la nostra història a través de la mirada artística, però també política i social. De fet, a la mostra s’aborda un període especialment turbulent en què l’art es va posar a disposició de les idees i dels ideals polítics, d’un o altre signe, com aquesta exposició posa de manifest.