Els obradors compartits són infraestructures d’àmbit local destinades a l’elaboració d’aliments. La seua forma pot ser molt diversa, tant pel tipus de productes a elaborar com per la forma de gestió: estan els impulsats per administracions públiques, els cogestionats amb associacions o els que són resultat de l’autogestió privada per part d’un grup de persones organitzades.
En els últims anys s’ha observat el seu desenvolupament en molts territoris, així com el seu potencial per a contribuir a la sostenibilitat econòmica de diversos projectes, pels quals aposten per una transició agroecològica, que dinamitzen i enforteixen el teixit econòmic i social, especialment del medi rural.
L’associació CERAI, subvencionada per la Diputació de València, ha organitzat aquest divendres 1 de desembre la jornada tècnica ‘Transformar aliments, transformar realitats’, al costat de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià i la Regidoria d’Agricultura i Horta de l’Ajuntament de València. La cita estarà dedicada a tractar aspectes tècnics i sanitaris, models de gestió i el potencial transformador dels obradors compartits.
El programa està dirigit especialment a persones que desitgen engegar un projecte productiu basat en la transformació agroalimentària, representants polítics municipals, personal tècnic de l’Administració en les àrees de desenvolupament local, dinamització rural i sanitat, professionals del sector agroalimentari i organitzacions de la societat civil.
Com a resultat de la jornada s’editarà el Manual Tècnic per a la implantació dels Obradors Compartits, un document que tindrà com a objectiu orientar a nivell normatiu a les persones que es decidisquen a engegar un projecte d’aquest tipus i al personal tècnic de l’Administració. Les persones interessades a participar encara poden inscriure’s a través del formulari online disponible en les webs de CERAI i la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.