La Diputació de València i laAsociación Española de Valorización Energética de la Biomasa (AVEBIOM) estudien treballar de forma col·laborativa en la implementació d’iniciatives destinades a l’aprofitament de la biomassa i el seu ús energètic als municipis de les comarques valencianes. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha mantingut una reunió de treball amb Juan Jesús Ramos, representant d’AVEBIOM, la qual ha servit per analitzar quina és la realitat envers l’aprofitament de la biomassa a l’Estat espanyol, saber quines iniciatives s’estan portant a terme des de la Corporació provincial per tal de donar suport a projectes de gestió forestal sostenible, a més de conèixer alguns projectes d’èxit que ja s’estan implementant en altres territoris, tant en el sector públic com en el privat, i que parteixen de l’ús i aprofitament de la biomassa.
Josep Bort s’ha mostrat partidari d’explorar les possibilitats energètiques que atresora la biomassa i promoure l’aprofitament d’aquest recurs, però sempre atenent a criteris de sostenibilitat. «La biomassa és una font d’energia amb un elevat potencial al nostre territori que cal aprofitar de forma sostenible. Aquesta pot representar una important font d’ocupació, que contribuïsca a pal·liar el despoblament que pateixen moltes zones de l’interior de la demarcació de València, a més de permetre’ns avançar cap a un nou model energètic descentralitzat, més sostenible, on els mateixos ajuntaments, i en conseqüència la ciutadania, puguen ser els seus principals beneficiaris».
El diputat ha valorat la possibilitat «d’implementar sistemes capaços d’aprofitar no sols la biomassa forestal, sinó també l’agrícola i la urbana, evitant així cremes agrícoles i reduint la despesa en la gestió dels residus».
En aquest sentit, el responsable de l’àrea de Medi Ambient ha recalcat que qualsevol projecte orientat a l’aprofitament de la biomassa «cal portar-lo a terme respectant la natura i atenent a criteris de sostenibilitat», ha subratllat. «Una font d’energia renovable que ens ajudarà a la prevenció d’incendis i a disposar d’un model energètic més sostenible, contribuir a la descarbonització de l’economia i a la descentralització i democratització de l’energia. Uns paràmetres que contribueixen, tots plegats, a complir amb els compromisos adquirits a través del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, des d’on es treballa en la lluita contra el canvi climàtic i el descens de les emissions de CO2 a l’atmosfera», ha conclòs Josep Bort.
Des d’AVEBIOM, Juan Jesús Ramos ha posat èmfasi en el «paper fonamental» que juga la biomassa en la transició cap a l’energia renovable. «La bioenergia és la font d’energia renovable més important a l’Estat, que està prop de superar el carbó per a convertir-se en la primera font d’energia autòctona», ha apuntat.
Energia verda
AVEBIOM aglutina als diferents actors del sector de la bioenergia, els quals cobreixen tota la cadena de valor de la biomassa. El principal objectiu de l’associació radica en incrementar el consum de biomassa amb finalitats energètiques, mitjançant processos d’intercanvi col·laboratiu per tal d’obtenir avantatges i beneficis a partir de l’execució de projectes conjunts de caràcter innovador.
Des de l’Asociación Española de Valorización Energética de la Biomasa s’organitza la Fira Especialitzada en Tecnologia de la Biomassa, que en 2017 va celebrar la seua onzena edició, constituint una trobada professional de referència a l’Estat espanyol i Portugal, a més de pont comercial entre Europa i Iberoamèrica en aquesta matèria.