El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha programat un extens calendari d’activitats i propostes per a tots els públics que es desenvoluparan al llarg dels propers mesos d’hivern i primavera. Visites teatralitzades, tallers didàctics o visites científiques són només algunes de les principals iniciatives previstes.
Les visites teatralitzades a les sales permanents del museu van estar una de les grans novetats de la passada tardor. Després de la bona acollida registrada entre el públic, el Museu Valencià d’Etnologia torna a apostar per aquesta activitat sota el nom de ‘Visqueu al Museu’, la qual tindrà lloc tots els dissabtes, a les 18:30 hores, entre els mesos de febrer i maig. Es tracta d’una proposta adreçada als més menuts de la casa i les seues famílies, de la qual es podrà gaudir els dies 10, 17 i 24 de febrer; 3, 10 i 24 de març; 7, 14, 21 i 28 d’abril; i 5, 12, 19 i 26 del mes de maig.
A la tardor de 2017, més de mig miler de persones varen participar en aquestes visites i varen tenir l’oportunitat de conèixer les històries de la València antiga; les formes de vida dels nostres avantpassats a la ciutat, a l’horta i a la muntanya. Es tracta d’una activitat gratuïta amb aforament limitat. Per poder participar en aquestes visites és necessari disposar d’entrades, que es reparteixen en el punt d’informació del museu a partir de les 17:30 hores de cada dissabte.
Nous tallers i visites guiades
A més, el Museu Valencià d’Etnologia ha programat un nou cicle de tallers didàctics per als diumenges al matí, a les 12:30 hores, destinats també a un públic familiar. Aquestes activitats estan relacionades amb el calendari festiu i les exposicions temporals del museu. Tots els tallers són gratuïts i amb aforament limitat, per la qual cosa cal recollir les entrades al vestíbul del Centre Museístic de la Beneficència, a partir de les 10:30 hores del mateix diumenge.
Al mes de febrer el museu viatja fins al Japó per a celebrar el Carnestoltes amb un taller en què els participants dissenyaran màscares japoneses (kabuki). «El Cabanyal, les imatges d’un barri» serà el següent taller, previst per als dies 25 de febrer, 4 i 11 de març, coincidint amb la inauguració de la nova exposició temporal València en blanc i negre. El Cabanyal. En aquest taller els participants aprendran la forma dels edificis més típics i els redibuixaran donant-los noves textures i tonalitats.
Per celebrar la Setmana Santa les famílies podran decorar el seu mocador de Pasqua. Després els més menuts coneixeran el món de les abelles al taller «Les abelles, molt més que mel».
«Les fotografies dels nostres besavis» serà el penúltim taller i es durà a terme els dies 13, 20 i 27 de maig, a més del 3 de juny. En aquest es reproduiran imatges antigues. Per a finalitzar la programació de tallers, el 10, 17 i 24 de juny i l’1 de juliol les famílies gaudiran de l’activitat «Lluna i el viatge extraordinari», en el qual acompanyaran Lluna en el seu viatge des de Jerusalem fins a Tànger per buscar el tresor amagat.
D’altra banda, el Museu Valencià d’Etnologia continua realitzant els diumenges visites guiades a càrrec dels conservadors del museu. A les 11:30 hores s’inicia el recorregut a les sales permanents; mentre que a les 12:30 hores, es visiten les exposicions temporals. Aquesta activitat és gratuïta i no requereix reserva prèvia. Els interessats podran participar tots els diumenges de gener a juny.