La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat hui el primer número de la nova Revista Valenciana de Filologia a la Facultat de Filologia de la Universitat de València en un acte on han assistit el diputat de Cultura, Xavier Rius, el director de la revista, Vicent J. Escartí; el degà de la Facultat, Carles Padilla; i Josep Enric Rubio, professor de Filologia de la Universitat.
La nova etapa de la revista s’enceta amb un monogràfic dedicat a l’autor Ausiàs March que estarà disponible tant en format electrònic, d’accés lliure i gratuït, com en paper. En aquest primer número s’inclou una àmplia sèrie d’estudis d’experts com Rafael Alemany i Elena Sánchez, Francesc J. Gómez i Josep Pujol, Robert Archer i Marie Claire Zimmermann, que aporten nous enfocaments i noves qüestions que cal tenir en compte de cara al futur dels estudis referits al poeta valencià més universal.
Per al diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius «la tasca del Magnànim en aquestos dos anys està sent magnífica, primer amb l’aparició de la revista “Debats” i ara amb la “Revista Valenciana de Filologia, la institució assoleix així un grau més de projecció cultural i acadèmica envers la nostra societat».
El director de la revista, Vicent J. Escartí, ha explicat que a partir d’aquest moment «s’obri un període d’esforç per aconseguir la internacionalització de la publicació, perquè s’incloga, des del primer moment, en els millors rànquings de publicacions científiques de la matèria».
La nova edició de la Revista Valenciana de Filologia oferirà també una entrevista a literats del camp de la filologia, com Joan Francesc Mira, amb qui Carles Fenollosa s’ha entrevistat per a aquest primer número. La secció de Miscel·lània d’aquest monogràfic es compon d’ articles signats per Jordi Ginebra, Pep Valsalobre, Salvador Ortells, Miquel Àngel Pradilla i Joseph Gulsoy, qui repeteix en la nova edició després d’haver-hi participat durant la primera época de la revista.
La revista, que la Diputació edità entre 1951 i 1981, es publicarà anualment i comptarà amb un Consell de Redacció integrat per experts procedents de diverses universitats valencianes, i un Comité Científic conformat per un grup de prestigiosos professors d’universitats i institucions culturals del Regne Unit, França, els Estats Units o Alemanya, que es sumen als de les institucions acadèmiques valencianes.