El llibre El territorio como bien común. Agricultura, ganadería, silvicultura… en el mazico del Caroig és la nova publicació de l’Institut d’Estudis Territorials del Caroig (IETC) que han presentat a Enguera Jaime Piqueras Juan i Pep Aparicio Guadas, autors de l’obra i membres de l’IETC, en un acte al que han assistit la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i l’alcalde de la localitat, Óscar Martínez.
Aquesta iniciativa de l’Institut s’afegeix a la labor que realitza aquesta entitat amb l’organització de jornades, l’edició de la revista Caroig i la presència, mitjançant assajos i articles d’opinió, en diversos mitjans de comunicació del territori valencià. El llibre constitueix un impuls més a la tasca d’anàlisi dels problemes territorials als que s’enfronta el Caroig, la defensa del patrimoni i l’aposta pel desenvolupament territorial sostenible.
Durant la presentació del llibre, la vicepresidenta de la Diputació ha assenyalat que «els reptes decisius als que ha de fer front el medi rural, com són la pèrdua i envelliment de la població, l’aprofitament dels recursos primaris d’aquestes zones, la bretxa tecnològica que afecta a les poblacions i a la població de l’interior, i també la manca d’infraestructures públiques, condició que agreuja els altres factors, són reptes als que des de la Diputació apostem per iniciatives que treballen des del territori i pel territori amb noves perspectives que permeten que les zones d’interior tinguen un futur a llarg termini».
Maria Josep Amigó ha expressat també que «cal apostar per nous nínxols econòmics com el turisme d’interior, els productes locals, l’agricultura i la ramaderia ecològica, l’apicultura, la gestió forestal sostenible o la gestió dels recursos cinegètics. Per això iniciatives com la del Grup d’Acció Local: Associació Macís del Caroig i agrupacions de municipis de la Serra Grossa i Riberes del Xúquer ha permés abordar les problemàtiques de les poblacions d’interior amb més garanties de futur i amb aportacions de fons europeus».
En aquest sentit, com també ha explicat la vicepresidenta, la Diputació “ha apostat clarament en aquests últims dos anys per invertir en les infraestructures més bàsiques com carreteres, col·legis i centres de salut”. Entre els exercicis 2016 i 2017, la Diputació ha invertit en la zona 487.500 euros en les següents partides: 180.000 euros en el col·legi d’Enguera; 57.000 euros al centre de salut de Chella, 8.500 al centre de salut d’Enguera, 27.000 euros per al de Miralles i 215.000 al de Navarrés.
A més, també s’han destinat ajudes per a la promoció de la inversió municipal en prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible per tal de que els ajuntaments milloren la conservació i l’aprofitament forestal, així com la realització d’actuacions de prevenció i extinció d’incendis. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de València s’han posat en marxa també diverses línies de subvenció, com per exemple fons per a l’organització i promoció de fires i certàmens turístics.