L’arribada de la primavera ha donat inici a una nova temporada per als museus de la Diputació de València. El MuVIM, els museus d’Etnologia i Prehistòria i la Institució Alfons el Magnànim han presentat la ‘Primavera cultural valenciana’ amb una agenda carregada d’exposicions temporals que reflexionen sobre la dona, vinyetes de còmics com el Gerrer de l’Antifaç, i una mostra fotogràfica sobre el ritual de la mort, entre moltes altres.
“Les propostes de l’Àrea de Cultura per a la primavera són nombroses i variades. Continuem bastint una gran oferta cultural i de qualitat per a tota la ciutadania”, ha avançat Xavier Rius, diputat de Cultura. Així, el Museu Valencià d’Etnologia acull fins al pròxim 20 de maig una mostra fotogràfica sobre la família Vidal, les imatges de la qual traslladen al visitant al Cabanyal del segle XX. València en blanc i negre III. El Cabanyal dóna a conèixer aquest barri emblemàtic a través dels ulls dels seus veïns, personatges anònims que recorren els seus carrers, estiuejants en la platja o treballadors en el port.
En el mateix centre cultural, és possible visitar fins al mes de juny l’exposició Imatges de mort. Representacions fotogràfiques de la mort ritualizada. Es tracta d’un estudi d’una pràctica vinculada al ritual funerari amb la intenció de conservar un record dels sers estimats, una tradició que es perllonga fins als nostres dies.
L’enigma del Vas
Publicat en les grans capçaleres estatals, el protagonisme d’aquesta mostra recau en el Vas dels Guerrers, obra mestra de l’art ibèric trobada en 1934. Així mateix, aquest recorregut per la sala del Museu de Prehistòria, que podrà fer-se fins al pròxim mes de maig, dóna resposta a una història social derivada de la recerca arqueològica i aborda el significat del seu enigmàtic fris decorat.
D’altra banda, també es pot visitar l’exposició permanent Societats Prehistòriques i Cultura ibèrica, la qual conserva una gran part del llegat material dels pobles que van ocupar el territori valencià des del paleolític.
Un homenatge a les dones
El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) acull en els pròxims mesos nombroses exposicions temporals, dues d’elles dedicades a la figura de la dona. És el cas de Jo sóc. Homenatge a les dones rapades, que recorda a les dones represaliades pel franquisme que van ser rapades en senyal d’humiliació per raons polítiques o actituds rebutjades per la moral de l’època, com el fet de prendre el sol sense barnús. Així mateix, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el MuVIM reserva el vitrall del seu vestíbul per a l’obra ‘Dones valentes’, de l’artista valenciana Maribel Doménech.
Una altra de les temàtiques estella d’aquesta temporada és el món del còmic, amb les exposicions L’esclat dels clàssics, un recorregut per la història de les vinyetes durant la seua Edat Daurada, que inclou peces de col·leccionista de personatges com a Flash Gordon o Jungle Jim. I L’inici del còmic a la Península, assaig sobre la influència del còmic nord-americà en figures com Roberto Alcázar o El Guerrer de l’Antifaç, els qui van poblar la imaginació dels més xicotets des de la postguerra.
Així mateix, fins al mes de juny el projecte Fragments proposa una reflexió a través de les imatges del desviament del riu Turia i els efectes que va provocar en la ciutadania valenciana. També, el paisatgista nipó Hiroshige Utagawa arriba a les sales del museu amb Les cinquanta-tres estacions del Tokai-do.
Presentació de llibres
Per la seua banda, la Institució Alfons el Magnànim presenta una agenda carregada els pròxims mesos d’abril i maig. El dia 12 d’abril a les 19 hores, a la Biblioteca Pública de València, tindrà lloc la presentació dels llibres Camil Albert. Memòries de la viuda d’un anarquista, de Matilde Gras, i Memòries de les meues vicissituds polítiques des de 1820 al 1836, de Marià Cabrerizo. I l’endemà es presentaran les mateixes obres, també a les 19 hores, a la Sala Els Porxets.
Eixe cap de setmana, el dissabte 14 d’abril, a les 19.30 hores, es presentarà l’obra Marc Granell. Poesia completa (1976-2016) a l’ajuntament d’Alfafar. Aquest mateix llibre s’homenatjarà en el marc dels Premis Marc Granell, el pròxim 23 d’abril a les 19.30 hores, a la biblioteca d’Almussafes.
Així mateix, el renovat Trinquet de Pelayo acull, el 19 d’abril a les 20 hores, després de la partida de pilota, la presentació de L’esport valencià durant la guerra civil (1936-1939), de Josep Andreu Bosch Valero. I el dia 24 a les 19 hores, en el Pati dels Scala de la Diputació de València, es mostrarà la nova edició del Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell.
Durant la 53 Fira del Llibre de València, que se celebra aquest any del 26 d’abril al 6 de maig en el jardí de Vivers, la Institució Alfons el Magnànim exhibirà els dies 2 de maig, a les 19 hores, i 5 de maig, a les 13 hores, la col·lecció Moment. Memorialística i La guerrilla antifranquista en la comarca de Requena-Utiel (desde sus orígenes hasta 1947), de Teófilo Gallega, a l’Espai Autors. Per últim, el pròxim 30 de maig a les 19.30 hores, l’Espai Rambleta rebrà la mostra de Les dones al món de l’art. Pintores i escultores valencianes (1500-1950), de Vicent Ibiza.
Premis literaris
A més, el centre Alfons el Magnànim llança una nova convocatòria dels Premis València i València Nova 2018 d’assaig, poesia i narrativa, tant en valencià com en castellà, i per primera vegada, de novel·la gràfica.
D’aquesta manera, el Magnànim continua treballant per a acostar els premis als més joves, tant mitjançant la categoria València Nova (per a menors de 30 anys), com a través del nou premi de Novel·la Gràfica. Les obres que resulten guanyadores seran publicades en les editorials Bromera, Versàtil, Hiperión i Andana, així com en la Institució Alfons el Magnànim. El termini de presentació està obert fins al pròxim 27 d’abril.
http://www.alfonselmagnanim.net/