Els boscos són els pulmons del planeta i d’ells no solament depén la vida de moltes espècies, sinó també la supervivència de milions de persones en el món. Des de 1998, cada 4 de maig es celebra el Dia Internacional del combatent d’incendis forestals per a retre homenatge a les persones que treballen per a evitar que un xicotet conat o una xicoteta negligència es convertisquen en un gran incendi que destruïsca el patrimoni natural. La Diputació de València i l’àrea de Medi Ambient es sumen a aquesta celebració per destacar i agrair la gran tasca de prevenció i extinció d’incendis que duen a terme les brigades forestals de la corporació provincial.
Els incendis forestals, una de les principals amenaces per als boscos, varen arrasar l’any passat centenars de milers de quilòmetres quadrats de boscos en Espanya. En 2017 es van cremar a tot l’estat 66.839 hectàrees de superfície arborada i la xifra va augmentar fins a les 178.234 hectàrees en el cas de la superfície forestal. Lamentablement, la mà humana està darrere de la gran majoria d’aquests sinistres.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha posat en valor “la tan important feina que realitzen els nostres bombers i les nostres brigades forestals” i ha aprofitat per ressaltar “la necessitat de canviar la forma de mirar la natura, perquè aquesta siga considerada com un recurs aprofitable sota criteris de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”.
Bort també ha incidit en la importància de “destinar un major volum de recursos a la gestió forestal i a la prevenció d’incendis que permeta reduir la inversió directa en extinció d’incendis”. “Hem de treballar en garantir oportunitats econòmiques que permeten combatre el despoblament dels pobles”, ha afegit, “i també hem d’aconseguir que els ecosistemes forestals siguen rendibles mitjançant un aprofitament diferencial dels recursos naturals”.
Segons dades de 2017 de la Generalitat Valenciana sobre l’origen de 233 incendis forestals a la Comunitat Valenciana, el 39,9% d’aquests incendis van ser intencionats, el 21% es van deure a “imprudències” i accidents, el 27,8% van ser produïts per la caiguda de rajos i la resta van tenir un origen desconegut.
Cal destacar que es considera gran incendi forestal aquell en que es cremen més de 500 hectàrees. Al 2017, la província de València va patir un d’aquests incendis a la localitat de Gàtova que carbonitzà 1.181 hectàrees, segons les dades del Ministeri.
Els bombers del Consorci i les brigades de la Diputació
Les causes majoritàries dels focs ens assenyalen a nosaltres com a culpables i està en la nostra mà ser prudents per a no produir-los. Per a açò, la Diputació de València disposa nombrosos equips de prevenció i extinció d’incendis que emeten periòdicament les recomanacions per a evitar que s’inicie un incendi.
L’equip de brigadistes forestals de Divalterra, l’empresa pública de la Diputació, està compost per 593 persones que realitzen treballs de silvicultura preventiva, obertura d’àrees tallafocs i tractament de la vegetació forestal per a reduir càrregues de combustible i dificultar amb açò l’avanç d’un possible incendi.
Aquestes brigades estan desplegades per tota la província i realitzen tasques de vigilància de possibles conats per a donar la veu d’alarma el més prompte possible i evitar l’avanç de les flames. Durant els incendis, a més, aquestes brigades col·laboren activament amb la resta de components que intervenen en els focs com les brigades forestals de la Generalitat i els components del Consorci Provincial de Bombers, la qual cosa les converteix en un cos indispensable per a evitar els incendis forestals.
Des del 2017, l’Àrea de Medi Ambient ha implementat un nou procediment de planificació per a la prevenció d’incendis forestals. L’harmonització d’aquest nou model de gestió forestal ha derivat en la professionalització del servei que proporcionen les brigades forestals, la seua eficiència i l’establiment de mecanismes de control i avaluació. Així mateix, s’ha procedit al trasllat de la Direcció Operativa de les brigades forestals al Consorci Provincial de Bombers de València. Un fet que contribueix a millorar la planificació i pal·liar, en cas de que es produïsquen, l’impacte dels incendis sobre la massa forestal del territori valencià.
En paral·lel, es treballa de forma coordinada en tasques de prevenció per part de les brigades de la Diputació i les brigades d’emergències. De la mateixa manera, s’ha procedit a la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la constitució de la Comissió de Treball de Municipis Forestals dintre de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat amb el clar propòsit de contribuir a la millora de la gestió forestal i la prevenció d’incendis a les comarques valencianes.
La Diputació de València, a través de l’Àrea de Medi Ambient té subscrit també un conveni amb el Consorci de Bombers que gestiona, organitza i dirigeix els treballs d’extinció d’incendis forestals en la seua demarcació geogràfica, amb 14 membres de l’equip forestal i 56 Brigades “DOBLES” de Prevenció Forestal de l’ens provincial.