L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha aprovat una nova línia d’ajudes per a Projectes Intermunicipals d’Arts Plàstiques. Per primera vegada, i amb una dotació de 20.000 euros, els ajuntaments dels municipis de fins a 100.000 habitants de les comarques valencianes podran organitzar projectes, activitats i exhibicions relacionades amb les arts plàstiques, col·laborant, almenys, amb altres dues localitats amb les mateixes característiques.
Aquest és un programa nou que naix una vegada analitzades les inquietuds culturals de molts ajuntaments. Així, segons comenta el diputat de Cultura, Xavier Rius, “havíem detectat determinades mancances en la projecció de les arts plàstiques per part dels ajuntaments. També que molts artistes ens manifestaven certa inquietud en veure com la programació de les arts plàstiques dins dels programes culturals municipals havia minvat als darrers anys, després d’aquella etapa daurada dels anys 80 i 90. Per tot això, hem implementat un programa específic que servirà d’estímul, amb un pressupost propi.”
Un projecte germinal amb filosofia cooperativa
Els projectes d’arts plàstiques intermunicipals han entrat dins d’una convocatòria llançada pel SARC (Servei d’Assistència i Recursos Culturals), dependent de l’Àrea de Cultura, amb la filosofia de promoure accions culturals conjuntes i d’intercanvi d’artistes i exposicions entre els municipis. Per tot això, una de les condicions era assolir un mínim de participació de tres ajuntaments per cada projecte, amb l’objectiu de promocionar un treball cooperatiu entre els pobles, orientat a optimitzar els recursos tècnics, humans i econòmics que comporten aquest tipus d’activitats. Segons Rius, “vista la complexitat que comporta per als ajuntaments muntar exposicions d’art, confiem que aquesta convocatòria de subvencions específiques faça germinar i visualitzar tantes manifestacions artístiques que, moltes vegades, queden ocultes per mancança de recursos.” També confiem en què tot aquest esforç incidisca en la creació de nous públics culturals al nostre territori”.
“Absència”, el primer projecte que es desenvoluparà
Octubre de 1982, és una data marcada per a nombrosos municipis i persones de la conca del Xúquer, la Canal de Navarrés i la Ribera Baixa. Lapantanada de Tous va ser un esdeveniment que va colpejar totes les esferes de la realitat de les localitats afectades: la natural, la física, l’econòmica i l’emocional. En eixe instant, i encara ara, quedà la profunda sensació de pèrdua d’identitat com a poble. La pantanada de Tous va arravatar d’un mos allò que ens constitueix com a poble: la petjada del pas del temps, les tradicions i les vivències.
Aquest esdeveniment catastròfic serveix a “Absència” per a fer una reflexió sobre l’habitar contemporani, és a dir, com ha canviat la manera de viure en les localitats que es van veure afectades. Prenent com a símbol el municipi de Beneixida, que va quedar totalment devastat i va ser reconstruït en una nova localització, per a analitzar què es va perdre, què s’ha perdut en aquestes quatre dècades i com hem canviat com a societat.
“Absència, una reflexió al voltant de l’habitar contemporani” pretén reflexionar al voltant de tot el que es va generar després d’aquest fet, en l’àmbit social, econòmic i d’identitat dels pobles, lligant aquesta reflexió a realitats que hui en dia ens pareixen llunyanes, però que estan molt relacionades, com ara el drama dels refugiats.
Aquest és un projecte que estarà en constant desenvolupament, on hi ha una base documental que contextualitza, però que serà completat pels elements externs de cadascun dels pobles, analitzant des d’un punt de vista arquitectònic, artístic i sociològic, la realitat de l’habitar contemporani. El projecte passarà, fins novembre de 2018, per Beneixida, l’Alcúdia, la Llosa de Ranes i Algemesí, municipis que impulsen i produeixen aquest esdeveniment cultural. Aquestes localitats recolzen així el projecte presentat per Enclave Land Art OSAL coordinat i comissariat per Rafa Tormo i Cuenca, Adrián Ripoll Ortolà i Miguel Mallol.
Un projecte que pren com a matèria primera als veïns i veïnes d’aquestes poblacions, mitjançant entrevistes, trobades, tallers i recerca documental, per a recuperar eixa memòria col·lectiva i interrogar-la en la seua plena actualitat. Serà l’ocasió perfecta per a establir vincles generacionals entre aquells veïns que van viure aquella experiència i els qui ho han rebut com a relat oral.