La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, fa publiques les novetats previstes per als últims mesos de l’any i els primers de 2019.
Especial atenció a les ciències socials
En els pròxims mesos, el Magnànim publicarà la reedició de la versió de 1982 de La cara secreta de la política valenciana, de Jesús Sanz, que s’inclourà en la col·lecció Adés&Ara. El llibre ofereix una visió cronològica, però al mateix temps de causes i conseqüències, dels principals fets polítics i socials del període que abasta des de la Transició valenciana fins a l’Estatut de Benicàssim.
Per la seua banda, en la col·lecció Debats es publicarà la traducció Populisme. Una breu introducció, de Cas Mudde i Cristóbal Rovira Kaltwasser, un llibre que detalla la definició d’un terme tan utilitzat en el panorama polític actual com es el populisme. El treball de Mudde i Rovira Kaltwasser analitza als principals líders populistes actuals, així com la seua relació amb la democràcia, a través de la comparació de les tendències polítiques dels diferents països i la reflexió sobre les possibles conseqüències a llarg termini d’aquesta pràctica política.
La col·lecció Descobrim aprofundirà en els estils i usos culturals juvenils, així com al voltant de la comunicació digital en la societat xarxa, a través de Electrodance, un llibre d’Antonio Cambra González que aporta una visió ampla del tema que fomenta el coneixement per part de la societat valenciana.
Premis, assajos i biografies
Pel que fa als Premis València, que s’entregaran en una gala que tindrà lloc el pròxim 18 d’octubre al Centre del Carme, la col·lecció Estudis Universitaris acollirà el premi d’assaig de 2018: Vers la nova salut. Sinèrgies per a una sanitat millor al segle de la crisi, un assaig d’Antoni Corominas Díaz sobre els reptes del sistema sanitari, que aborda els nous enfocaments de gestió i finançament del nostre sistema de salut.
En els pròxims mesos es podrà trobar ja a les llibreries Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo, de Jordi Giner Monfort. El llibre, que s’inclourà en la col·lecció Fonaments, és un treball pioner que recull una selecció de les primeres historietes i il·lustracions aparegudes en la premsa valenciana.
El Magnànim també publicarà Enyego d’Àvalos i l’autoria del Curial, treball del medievalista Abel Soler al voltant de l’autoria del Curial, novel·la de cavalleries i amors clàssica de les lletres valencianes i europees. Per a Soler “l’autor no pot seguir considerant-se anònim”, ja que, segons explica, “totes les proves porten a afirmar que Enyego d’Àvalos, camarlenc del rei Alfons el Magnànim, va ser l’escriptor de l’obra”.
D’entre les novetats també podem trobar la biografia de Constantí Llombart, de Josep Enric Estrela, o el llibre col·lectiu Tots els colors de Josep-Vicent Marqués, que pretén retre homenatge al sociòleg valencià.
Nova col·lecció de periodisme
En 2019 vorà la llum la nova col·lecció Periodisme, que pretén tractar temes socials des d’un punt de vista periodístic. El títol que inaugurarà la col·lecció serà La Brigada Político-Social, obra guanyadora de les beques de periodisme i investigació Josep Torrent, atorgades conjuntament per la Institució Alfons el Magnànim i la Unió de Periodistes. El Sàhara, la terra promesa, de Vicent Garcia Devís, serà el següent número.
La Poesia completa de Jaume Pérez Montaner; l’obra de Tono Vizcaíno, A la recerca dels orígens, el passat ibèric en l’imaginari col·lectiu valencià, una revisió de l’ús historiogràfic del nostre passat; El cercle màgic, assaig i estudis, des de l’antropologia social, de Joan Francesc Mira; o l’exhaustiva investigació de Manuel Aznar sobre el Segundo Congreso Internacional de Escritores por la Defensa de la Cultura (Valencia-Madrid-Barcelona-París, 1937), són, també, algunes de les noves propostes de la Institució.
Una institució amb 70 anys d’història
Dos llibres commemoraran el setanta aniversari del Magnànim. Per una banda, La Institució Alfons el Magnànim: setanta anys de cultura valenciana, llibre coordinat per Gustau Muñoz; i, per l’altra, Poder y representación en la figura de Alfons el Magnànim (1416-1458), de Gema Capilla Aledón.
Més informació: Institució Alfons el Magnànim