El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentant l’exposició “Caps tallats. Símbols de poder”, una mostra produïda pel Museu Arqueològic de Catalunya que es podrà visitar fins al 3 de març de 2019 a la Sala d’Exposicions Temporals del museu, al Centre Cultural La Beneficència.
La roda de premsa ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius; la cap d’Exposicions del Museu de Prehistòria, María Jesús de Pedro; el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; i els comissaris de la mostra, Carme Rovira i Gabriel de Prado, tècnics del Museu d’Arqueologia de Catalunya de les seus de Barcelona i Ullastret, respectivament.
“Caps tallats. Símbols de poder” és fruït de la col·laboració entre el Museu de Prehistòria de València i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. El diputat de cultura ha destacat la importància de “promoure les col·laboracions amb altres museus, organismes i entitats per a incrementar l’oferta cultural valenciana”. En aquesta línia ha volgut recordar que, des del Museu de Prehistòria, ja s’havia treballat amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya en dos ocasions anteriors, “La fragilitat en el temps. El vidre en l’Antiguitat” i “El sexe en l’època romana”. Xavier Rius també ha agraït el treball del personal del museu perquè “amb els pocs recursos, especialment de personal, estan fent més i millors exposicions”.
Per la seua banda, María Jesús de Pedro, ha volgut destacar de la mostra que “presenta diferents elements de museus de tot l’Estat espanyol, però que, en la seua parada en València, ha afegit peces dels fons del Museu de Prehistòria de València”. La cap d’exposicions del museu ha informat als assistents que “la mostra tindrà activitats complementàries com visites guiades, que es realitzaran de dimarts a divendres; visites comentades per experts, els caps de setmana; i conferències al voltant de l’exposició”.
Per part del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el seu director, Jusèp Boya, ha fet una ferma defensa de la cooperació entre institucions, afirmant que “els museus del segle XXI no poden aïllar-se econòmicament, però tampoc conceptualment, doncs la col·laboració enriqueix les exposicions i a les institucions que les programen”.
Carme Rovira, comissària de la mostra, ha destacat que la importància de mostres com aquesta és que “analitzar allò que ve del món de l’arqueologia ens permet fer una revisió molt directa del que és el món actual”. Per la seua banda, l’altre comissari, Gabriel de Prado, ha destacat que “s’ha intentat no només mostrar els resultats de les investigacions als jaciments d’Ullastret o Puig Castelar, sinó presentar la recerca en sí mateix, el procés des de la troballa fins a la mostra”.
“Caps tallats. Símbols de poder” està formada per exemples arqueològics i etnogràfics de diversos museus, iconografia artística, audiovisuals i recursos interactius que il·lustren el fenomen arreu del món, amb l’objectiu de conèixer els seus arrels i la seua dimensió cultural.