El col·legi La Sènia, a l’Alcúdia de Crespins, ha millorat l’eficiència energètica i l’aïllament tèrmic de les seues instal·lacions gràcies a les obres que s’han realitzat en el marc del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles que desenvolupa la Diputació de València en col·laboració amb la Conselleria d’Educació i els Ajuntaments. La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han visitat el centre educatiu del municipi de La Costera acompanyats per l’alcalde, Pepe Garrigós, altres membres de l’equip de govern local i representants de la comunitat educativa local.
La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha explicat durant la visita que “invertir en el manteniment d’aquests centres és molt necessari, perquè per als anteriors governants l’educació pública no resultava prioritària; i en segon lloc, perquè els consistoris, a conseqüència del seu infra-finançament, no disposen dels recursos suficients per poder sufragar aquest tipus d’actuacions”. La vicepresidenta ha recordat, a més, que la competència del manteniment dels col·legis d’infantil i primària “correspon als ajuntaments, però no sempre compten amb els recursos suficients per poder mantenir en òptimes condicions un parc d’escoles generalment envellit”.
Vicent Marzà, conseller d’Educació, ha apuntat per la seua banda que “gràcies a l’estreta col·laboració de la Diputació de València, estem millorant moltíssim l’eficiència energètica dels centres educatius de les comarques de València i, en aquest cas, de centres de la Costera”. Marzà ha afegit que “amb el treball colze amb colze amb institucions com la Diputació per a dur endavant un projecte tan beneficiós com tindre aules amb una eficiència energètica digna, sense deixar de banda el Pla Edificant, mitjançant el qual col·laborem amb els ajuntaments, hem creat una nova forma de treballar per obrir el camí cap a les infraestructures escolars que el nostre alumnat es mereix”. “A dia de hui, per exemple, en Edificant tenim assignat per part de la Conselleria 110 milions d’euros en 48 ajuntaments de les comarques de València per a millorar les infraestructures en 89 centres educatius, 21 d’ells centres de nova construcció”, ha assenyalat.
L’alcalde de l’Alcúdia de Crespins, Pepe Garrigós, ha expressat la seua satisfacció amb la col·laboració entre les tres administracions per millorar les escoles valencianes i ha mostrat el seu agraïment perquè la Diputació tinga com a prioritat invertir en educació assegurant unes aules dignes.
Les obres de millora i condicionament d’aquest centre d’educació d’infantil i primària s’han realitzat amb una inversió de 130.000 euros del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles 2017 de la Diputació de València. L’actuació ha consistit en el canvi de les portes i finestres del centre per tal de millorar la seua petjada ecològica, l’eficiència energètica i el condicionament tèrmic de l’edifici.
Cinc escoles i 625.000 euros d’inversió en educació a La Costera
A través del Pla de Manteniment d’Escoles de la Diputació, la comarca de La Costera ha millorat cinc centres escolars d’infantil i primària des del llançament d’aquest programa d’inversió en educació pública l’any 2017. La inversió global dels dos exercicis en els que s’ha desenvolupat aquest pla ascendeix fins als 625.000 euros en la comarca.
Al Pla Municipal de Manteniment d’Escoles de 2018 s’han inclòs els centres Mare de Deu dels Xics, a La Font de la Figuera, i el Vicent Blasco Ibáñez, del municipi de Montesa. Aquestes dos escoles han percebut cadascuna una inversió de 140.000 euros, 280.000 en total.
Al 2017, aquest programa provincial va destinar 345.000 euros per a la millora i condicionament dels CEIP Papa Calixt III, a Canals, el centre Taquígraf Martí, a Xàtiva, i l’escola La Sènia, a l’Alcúdia de Crespins.
El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles: 12,5 milions en dos anys
El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, que es va iniciar al 2017, és un programa d’ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Aquesta segona fase, la del 2018, compta amb un pressupost de 5,5 milions d’euros i arribarà a 38 centres educatius d’infantil i primària de 34 pobles valencians.
Per tal de quantificar les intervencions, s’han considerat les necessitats de cada centre: nombre d’alumnes, nombre de línies, metres quadrats i número de portes i finestres a canviar. En primer lloc, amb l’establiment de prioritats en el tipus d’actuacions –s’ha optat per la substitució i adequació de portes i finestres, ja que incideixen directament en una millora de l’eficiència energètica–, com també en la consideració de criteris d’equilibri territorial i poblacional; i posteriorment, a l’hora d’escollir centres de municipis de diversos trams de població.
Les inversions a 34 pobles durant el 2018 es sumen a les 44 intervencions realitzades durant el 2017. En total, 78 localitats percebran en dos anys un total de 12,5 milions d’euros a través d’aquest pla, que inclou més de 20.000 alumnes i 82 centres públics d’infantil i primària que comptaran amb unes instal·lacions més adequades i sostenibles
A través de les ajudes d’aquest programa, aquells centres que no s’han acollit al Pla Edificant de la Conselleria d’Educació podran millorar l’eficiència energètica de les seues instal·lacions i realitzar actuacions de conservació i manteniment dels edificis.
La Diputació destina 23 milions d’euros a l’educació pública
A través del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles de 2017 i 2018, i del Pla de Millora d’Espais Educatius Municipal 2018-2019, que finançarà el condicionament d’escoletes infantils, conservatoris i escoles d’adults municipals, la corporació provincial destinarà en total 23 milions d’euros des del 2017 a la millora dels centres educatius públics dels pobles valencians. Aquesta col·laboració amb la Conselleria suposarà que, al final de la legislatura, s’hagen realitzat 352 actuacions en centres educatius en un total de 180 municipis de les comarques valencianes. Amb això, dos de cada tres municipis hauran rebut de la Diputació una inversió específica per a millora dels centres educatius.