Dissabte passat es va presentar un nou documental D’arrel al poble de Quartell. D’arrel és la nova forma i projecció que des de l’Àrea de Cultura s’ha volgut donar a les manifestacions de folklore que s’organitzen per diferents comarques; un seguit d’actuacions que vénen a reorientar les antigues mostres de folklore en intervencions molt més deslocalitzades i orientades a les comarques valencianes, ara amb molta més participació dels teixits culturals i associatius vinculats al món de la música popular.
Des de l’Àrea de Cultura, el diputat Xavier Rius ha manifestat la seua satisfacció per aquest tercer audiovisual D’arrel. Un programa que «permet conjugar la música popular amb una posterior projecció dels vídeos de les actuacions, muntades amb gran professionalitat». Amb aquests vídeos «estem acostant-nos més als pobles i promocionant el riquíssim patrimoni natural, arquitectònic, musical, social que atresoren. No és d’estranyar la bona acollida que estan tenint.»
L’exercici 2018 ha servit per al Servei de Cultura per a posar en marxa, per primera vegada, aquesta modalitat de trobada (d’àmbit comarcal), on participen diversos grups de danses de les comarques, diferents grups musicals i cantautors que interpreten el folklore i la música popular amb una combinatòria de fusions molt diverses des de l’espectre de la música contemporània. En definitiva, una jornada festiva molt especial per a poder celebrar la riquesa del patrimoni musical valencià, on es recrea un ambient de participació, alegria i diversió al voltant de la música, per a totes les edats.
Per tal de donar força i projecció a les trobades D’arrel, s’han conjugat les projeccions amb un posterior vídeo d’acompanyament que, junt a la música interpretada combina el magnífic patrimoni cultural i paisatgístic de cada poble. Els documentals, amb una factura excel·lent, serveixen per a descobrir persones i racons inèdits de cada poble, plens de bellesa, colors i emocions.
Enguany el Servei de Cultura de la Diputació i la mostra D’arrel han visitat les localitat de Montesa (La Costera), Sumacàrcer (Ribera Alta) i Quartell (Camp de Morvedre), tots pobles menors de 2.000 habitants de diverses comarques. Una activitat aquesta que intenta conjugar l’esperit de la Diputació de donar el màxim servei i atenció als pobles valencians més menuts.