El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) han lliurat el VIII Premi d’Investigació Joan Francesc Mira. Un guardó que, en la present edició, ha distingit el treball “De la colla a la guenga. Memorias, redes y estrategias de la emigración valenciana a los Estados Unidos de América durante el primer tercio del siglo XX”, de María José García Hernandorena.
Aquest treball analitza les vivències dels valencians que emigraren als EUA durant el primer terç del segle XX. Des de la comarca alacantina de la Marina Alta, aquest fenomen es va estendre per altres comarques veïnes, com ara el Comtat, també a Alacant i per les de la Safor i la Ribera Alta, en la província de València. Per a aquests territoris, en algun moment, va arribar a representar un èxode. En el treball es contextualitza aquesta emigració dins dels grans corrents de mobilitat internacional que van afectar de manera global a gran part dels països entre el segle XIX i principis del XX, i que van tenir com a principal destinació el continent americà.
De manera més singular el text es centra els relats biogràfics d’alguns d’aquells emigrants i els seus descendents així com en els objectes i la documentació personal generada en aquell context: correspondència personal, fotografies, etc. que esdevenen materials molt valuosos per conéixer aspectes íntims, d’altra manera inabordables, entorn de l’emigració. Gràcies a aquests materials podem conéixer des de dins com es formaren i transformaren les colles de valencians que emigraren als EUA.
Així, es varen desplegar denses xarxes de relacions laborals i de parentiu intercomarcals que van propiciar l’intercanvi i la difusió d’informació i notícies, al mateix temps que van emparar i van acompanyar als emigrants al llarg de tot el procés. El desenvolupament d’aquestes xarxes informals i vincles locals de suport i solidaritat no van ser sinó una transformació, en un entorn migratori, de les colles o quadrilles de treball característiques del camp valencià. Aquestes quadrilles, conformades al principi per relacions laborals, van anar canviant, donant pas a llaços basats en l’amistat. Els jornalers valencians en els EUA van passar de pertànyer a una colla a formar part d’una guenga (derivat de la paraula anglesa gang).
María José García Hernandorena és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad Complutense de Madrid, amb l’especialitat d’Antropologia Social. És màster en Sociologia i Antropologia de les Polítiques Públiques en la Universitat de València i doctora en Ciències Socials per la Universitat de València. És membre de l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) i secretària tècnica de l’Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE).
L’acte de lliurament del premi s’ha celebrat al Museu Valencià d’Etnologia, i hi han assistit, entre altres, Francesc Cabañes, com a representant del museu; Josepa Cucó, catedràtica d’Antropologia de la Universitat de València; Ana Pons, membre de l’àrea de Promoció i Responsabilitat Social de Caixa Popular; i Joan Francesc Mira, escriptor i antropòleg.
El Premi d’Investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l’objectiu de contribuir a la investigació, l’estudi i la difusió de l’antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana, a més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l’àmbit antropològic. Els treballs presentats poden tractar qualsevol temàtica, sempre que es realitzen des d’una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l’obra en la col·lecció Antropologia de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.