Escena Erasmus, el projecte teatral europeu de la Universitat de València, ha presentat hui, a la sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau, el seu nou espectacle, ‘Una cançó per a Europa’, que s’interpretarà des del dia 28 de maig fins al 31 en la mateixa sala. La roda de premsa de presentació ha estat a càrrec del diputat de Cultura, Xavier Rius; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño; el vicerector d’Internalització i Cooperació, Carles Padilla; el membre de la Fundació SGAE, Álvaro Oltra; el codirector d’Escena Erasmus, Josep Valero; i el director de l’espectacle, Javier Sahuquillo.
‘Una cançó per a Europa’és un espectacle interpretat per 16 actors i actrius de 7 nacionalitats diferents (Etiòpia, Alemanya, Noruega, Gàmbia, Itàlia, França i Espanya), que demostraran sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. “Enfrontaments, discussions, populismes, fronteres creixents, amenaces, baixesa moral, col·lapse, banderes renovades, somriures torts. Camina Europa cap a un nou abisme? Arribem al final d’un llarg temps de pau? Podem eixir d’aquesta cruïlla? Cap a on anem?” és la premissa de l’espectacle. Els actors i actrius mostraran amb el seu propi exemple personal la possibilitat de creure en el demà i superar els defectes.
L’obra teatral visitarà diversos municipis amb el programa cultural de l’àrea de Cultura i Escena Erasmus, ‘Les Europes Menudes’, que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i actrius. A més del teatre, en cada municipi s’organitzaran diverses activitats en què es potenciarà la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals. L’espectacle d’enguany visitarà València, Barx, Bétera, Xera, Ontinyent, Setaigües, la Pobla Llarga, Villar del Arzobispo, Atzeneta d’Albaida, el Genovés, Albalat de la Ribera, Quartell, Bugarra, Gandia, Moixent, Vallada i Bocairent.
El vicerector de Cultura, Antonio Ariño, ha obert la presentació afirmant que Escena Erasmus és “un projecte emblemàtic per la Universitat de València per la seua capacitat de créixer, pel territori valencià i per la resta d’Europa, on cada vegada més universitats estan adherint-se al projecte”. A més, Ariño ha volgut destacar el paper de la diversitat en un projecte que “construeix Europa perquè són moltes les persones de diverses nacionalitats que aporten la seua visió del que és o hauria de ser Europa”.
Per la seua banda, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat que s’ha incrementat “l’aportació a ‘Les Europes Menudes’ per l’èxit d’aquesta iniciativa en les darreres edicions, un èxit que justifica la seua continuïtat i assegura el seu futur”. Rius ha informat que “cada vegada les peticions dels pobles per a acollir una representació d’Escena Erasmus són molt més grans, ja que el programa té una gran acceptació en les localitats valencianes” i ha destacat “la importància de fer arribar la cultura a tots els pobles”.
Carles Padilla, vicerector d’Internalització i Cooperació, ha posat de manifest la importància del programa Escena Erasmus, “un projecte fonamental per a difondre els valors de la Unió Europea i en el qual els joves, present i futur d’Europa, són els protagonistes”. Álvaro Oltra, membre de la Fundació SGAE, ha destacat per la seua banda “la importància del programa a l’hora de visibilitzar i difondre els treballs dels autors i autores valencianes”.
El codirector d’Escena Erasmus, Josep Valero ha afirmat que “la importància de la gira ‘Les Europes Menudes’ és portar teatre europeu, compromés i de caire social i polític als pobles de les comarques valencianes”. Valero també ha destacat que “la Unió Europea s’ha fixat en el projecte d’Escena Erasmus, perquè és un exemple clar que una Europa unida i treballant per un objectiu comú és possible”. Per últim, Javier Sahuquillo, director de l’obra ‘Una cançó per a Europa’, ha començat donant les gràcies “a totes les institucions que fan possible aquest projecte”. Sahuquillo també ha donat algunes claus al voltant de l’espectacle, “una obra distòpica basada en la hipòtesi d’unes eleccions europees guanyades pels populismes antidemocràtics, que combina drama social, comèdia i música”.
Javier Sahuquillo dirigeix textos escrits per destacats dramaturgs i dramaturgues de l’escena valenciana, com ara Guada Sáez, Begoña Tena, Sònia Alejo, Sara Acàmer i Daniel Tormo i, per primera vegada, hi col·laboren un autor de Madrid, Ignacio García May, i un autor italià, Michele Ruol. L’espectacle està protagonitzat per: Nicolás Aranda (Sta. Cruz de Tenerife, Canàries), Hanna Assefu (Etiòpia), Lucy Bigard (Île-de-France, França), Simona Bongiorni (Lombardia, Itàlia), Momodou Dibba (North Bank, Gàmbia), Martin Gast (Franken, Alemanya), Mari Holmsen (Vestfold, Noruega), Annkathrin Jantz (Hessen, Alemanya), André-René Knobloch (Karlsruhe, Alemanya), Adriana Morbiducci (Île-de-France, França), Elena Pardo (l’Horta Sud), Celia Burgos (la Vall d’Albaida), Helena Ramon (l’Horta Nord), Quentin Rodriguez (Picardie, França), Bruno Tortosa (la Costera) i Raquel Violero (la Marina Alta).