Francesc Jarque és, sense dubte, un dels grans fotògrafs valencians que compta amb un reconeixement nacional i internacional. La seua extensíssima producció fotogràfica és una magnífica mostra documental i artística de les diferents manifestacions de la cultura popular valenciana, la qual va saber plasmar mitjançant les nostres festes, l’arquitectura, la gastronomia, els paisatges de l’horta o la muntanya, així com els homes i les dones que els habiten. La seua tasca de divulgació del patrimoni valencià va quedar patent en les nombroses exposicions que va realitzar al llarg de la seua trajectòria professional i en les publicacions que va editar conjuntament amb investigadors, escriptors i periodistes.
Per tot això, el Museu Valencià d’Etnologia li dedica la seua nova exposició, “Jarque. La càmera i la vida”, una mostra que es podrà visitar des del 5 de juny fins al 29 de setembre de 2019. L’exhibició presenta 200 fotografies originals, dibuixos, collages, un audiovisual, així com una selecció d’objectes personals del fotògraf (càmeres, trompes, articles de premsa originals, publicacions i llibres). L’exposició, comissariada per Tania Castro, està organitzada en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Per a Jarque la fotografia tenia un valor importantíssim com a element transmissor de la memòria col·lectiva. Per això, el fotògraf va dedicar el seu treball a deixar constància documental d’un gran ventall d’espais, moments i situacions de la societat valenciana i espanyola: La València dels anys 60 i 70 tractada de manera crítica i combativa; la quotidianitat de l’Espanya rural apegada als costums tradicionals, que començava a desenvolupar-se; les festes populars, com el Corpus o les Falles; etcètera.
L’exposició s’organitza entorn de 11 àmbits diferents, els quals ens parle de la complexa personalitat artística de Francesc Jarque: Aquest país lluminós; Espanya rural; La memòria dels rostres; Festes i tradició; Nacionalismes; Viatge per l’Espanya dels 60-70; Humans, objecte d’estudi; Gent de mar-gent de terra; Jarque produccions; Jarque vist pels amics; Món intel·lectual; i Compromís i llibertat d’expressió en l’època de repressió.