- La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, destaca el servei de neteja diari per donar suport als municipis en compliment de les recomanacions de l’Agència Valenciana de Turisme
05/10/2020
El servei de neteja de platges de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha finalitzat la campanya d’estiu amb un volum de residus recollits de 676,94 m³. La secció compta amb 17 tractors, 17 màquines i 3 camions, i de juny a setembre el volum de residus arreplegats ha estat de 100,95 m³ en les platges del nord i 575,99 m³ en les del sud de València.
La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, ha informat que “al llarg de 2020 el total de residus replegats ha sigut de 1.285,84 m³”, destacant que “enguany, durant juliol i agost, mesos de màxima afluència, s’ha prestat un servei de neteja diària en compliment de les recomanacions de l’Institut per a la Qualitat Turística d’Espanya (ICTE) i de l’Agència Valenciana del Turisme, que indiquen la conveniència de realitzar una neteja diària de l’arena com també d’airejar-la com a màxim cada 3 dies”.
Enguany, els municipis costaners que s’han adherit són Puçol, el Puig, la Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Foios, Meliana, el Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles.
Els treballs de neteja començaren al mes de febrer amb la finalitat de retirar totes les canyes i residus aportats per la borrasca Glòria, ja a les portes de l’inici de la campanya de primavera, que va dels mesos de març a maig, quan es preparen les platges per a les Falles i Pasqua. Posteriorment, els treballs es van reprendre el 4 de maig preveient la necessitat de tindre unes platges amb les millors condicions higiènic-sanitàries.
El condicionament de les platges va més enllà de la retirada de residus ja que l’arena es garbeja, airejant-la, el que minimitza el risc d’infeccions microbianes, tot amb la màxima cura de les dunes i tenint en compte les limitacions temporals per a la nidificació del corriol camanegre, catalogada com a vulnerable en el catàleg d’espècies vulnerables de la Generalitat Valenciana.
La campanya de neteja es complementa, com en anys anteriors, amb el repartiment de cendrers reutilitzables i amb una campanya de sensibilització i conscienciació dirigida als xiquets i les xiquetes, que enguany s’ha plantejat amb un nou format: curts d’animació, perquè per a poder protegir l’ecosistema litoral, l’hem d’estimar, i per a estimar-lo cal conéixer-lo.