• L’àmbit d’actuació del Pla Director del Carraixet comprèn els municipis d’Olocau, Bétera, la Pobla de Vallbona, Montcada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Foios, Bonrepòs i Mirambell, Carpesa (València), Benifaraig (València), Tavernes Blanques, Almàssera i Alboraia
  • L’objectiu del Pla Director del Carraixet és “articular i millorar un corredor verd des de la Calderona fins a la mar”, ha explicat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno
  • La primera actuació serà en el tram entre els termes municipals de Bétera, Montcada i Alfara del Patriarca

La diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, ha presentat hui, amb l’assistència de la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó; la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo; diputats, i les alcaldies d’una desena de municipis, el nou Pla Director del Carraixet.

Este Pla és un instrument d’adaptació al canvi climàtic i posada en valor del corredor verd des de la Calderona fins a la mar. A més, articula i millora la mobilitat al nord de l’àrea metropolitana de València, connectant amb una via travessant paisatges de valor cultural com ara l’Horta de València declarada Sistema Important per al Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO.

Per tant, “des de la Diputació de València, coneixedora del seu potencial, es va considerar oportú i necessari fer un estudi territorial en profunditat per a considerar integralment el Carraixet al llarg del seu curs i definir unes línies d’actuació per a garantir d’una banda la seua funcionalitat hidràulica i la seguretat de les persones i dels béns, i la requalificació ambiental i la recuperació de la seua identitat, per altra”, ha explicat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

El Barranc és un element estructurant que permet connectar i visualitzar gran part dels paisatges i recursos que definixen la zona nord de València: en la seua capçalera, la Calderona; el paisatge dels pobles que acompanyen el seu recorregut; la Plana, caracteritzada pel regadiu citrícola, i l’Horta històrica com a mostra del paisatge agrari amb un sistema de reg mil·lenari.

El Carraixet es troba travessat per una àmplia xarxa de camins històrics, sendes, vies pecuàries i carreteres que estructuren o fragmenten el paisatge. Tota esta xarxa compta amb un tipus de vinculació amb el Barranc i els seus municipis.

En este sentit, “des de la Delegació de Mobilitat Sostenible de la Diputació tenim clar la necessitat de treballar en la millora d’esta xarxa que recorre el territori del Carraixet per a contribuir, junt amb la Generalitat, a la definició d’una infraestructura verda metropolitana. Apostar per la mobilitat a peu i en bici i la connexió dels espais públics de l’àmbit del Barranc és el nostre objectiu”, ha explicat Dolors Gimeno.

La Via Blava del Carraixet té un recorregut de vora 44 quilòmetres aprofitant camins existents a la ribera del Barranc del Carraixet des d’Olocau fins a Alboraia. El recorregut articula 12 municipis que superen els 900.000 habitants.

Primeres actuacions

La Diputació encomanarà la redacció i l’execució del projecte d’adequació del tram del Carraixet entre els termes municipals de Bétera, Montcada i Alfara del Patriarca, amb una inversió total de 350.000 euros. Tot seguint les directrius que establix el Pla Director, és a dir, mitjançant l’eliminació d’espècies vegetals invasores, la neteja dels abocadors del llit i la plantació de vegetació de ribera per a la millora ambiental i funcional d’este corredor fluvial.

Amb esta actuació “es complixen dos de les principals demandes replegades durant el procés de participació pública: la millora de la qualitat del paisatge del Barranc i la connexió de la mar i la Serra Calderona. És el moment de resignificar este riu sec i donar-li la visibilitat que mereix com a corredor de rellevància entre la Calderona, els pobles, l’horta i la mar”, ha explicitat la responsable de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

Participació

El 6 de març de 2018, al saló de plens de l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell, es va organitzar la jornada de presentació del projecte TERRITORI CARRAIXET a la qual van ser convidats els representants dels ajuntaments implicats, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com la Diputació de València. Es va presentar l’anàlisi inicial del Barranc, els conflictes i les propostes preliminars, així com l’estructura i el desenvolupament del Pla de participació amb els ajuntaments i la ciutadania, que va concloure a finals de 2018.

Al llarg de 2019 es redactaren les propostes, que senten les bases perquè en un futur es puguen desenvolupar les propostes per a revaloritzar el Carraixet. I enguany, es va acabar d’elaborar el programa d’actuacions junt amb els plànols.

El Carraixet és, a més d’un corredor verd, un eix de connexió cultural i històric. En el seu àmbit es poden trobar nombrosos elements hidràulics com la Reial Séquia de Montcada o el Cano; patrimoni històric com l’ermita dels Peixets, el Puntal dels Llops o la torre Bofilla; patrimoni etnogràfic com el Molí d’Alfara, els rajolars, l’antiga Fàbrica de la Seda de Vinalesa o les trinxeres; i els paratges naturals del Pla de Colom, la Penya Roja i el Parc Natural de la Calderona, entre d’altres.