• El SARC, servei dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, adjudica, en el seu conjunt, prop de 3,2 milions d’euros en la convocatòria de les diferents ajudes de l’exercici 2020
  • Enguany s’ha flexibilitat el model de subvencions pels condicionants de la pandèmia

11/11/2020

El SARC és un servei dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. Amb els seus 31 anys d’existència, s’ha convertit en un pilar fonamental en el suport a les programacions culturals municipals dels 266 municipis que formen la província de València.

Tal i com constata el diputat de cultura, Xavier Rius, “tant els serveis d’assessorament, com els recursos econòmics que aporta el SARC als pobles són fonamentals per a donar estabilitat a les indústries culturals”. També ha afegit que “com Diputació hem de vetllar perquè es puguen realitzar activitats culturals de qualitat en totes les poblacions, per menudes que siguen. Per això, en els últims cinc anys hem augmentat de manera considerable els recursos, sempre respectant l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de fer les seues programacions”.

SARC als pobles. Vitamina cultural

La principal línia d’ajudes i subvencions als programes culturals municipals ve derivada del programa conegut com “SARC als pobles”, una dosi de vitamina cultural que permet, sobretot als municipis més menuts i amb menys recursos, programar quasi tot tipus d’activitat cultural. La resolució publicada en el BOP de 4.11.2020, atorga un total de 3.014.135 euros a les programacions municipals dels 266 ajuntaments de València. A més a més, destina 29.615 euros a les programacions culturals dels 15 pobles de la ciutat de València; 19.100 euros a les Mancomunitats en matèria cultural; i 18.662 euros a entitats menors.

Segons dades facilitades per l’equip tècnic del SARC, les xifres d’activitats programades pels municipis amb el suport econòmic del SARC, arribaran a les 2.550 activitats una vegada finalitzat l’exercici 2020. Un nombre d’activitats que no ha deixat de créixer respecte a edicions passades, confirmant l’interés dels ajuntaments en continuar programant cultura com un dels millors serveis que poden oferir els ajuntaments a la ciutadania.

Gran interés per les arts escèniques

Per modalitats, i en la preferència dels programadors/es culturals de cada ajuntament, les arts escèniques continua sent el sector on més activitats reben ajuda del SARC.

En concret, i per modalitats, s’han beneficiat del suport econòmic del SARC un total de 1.642 actuacions d’arts escèniques en 2020; 539 activitats orientades a tallers didàctics de diferents tipus; 111 activitats culturals que recuperen tradicions i balls populars; 53 activitats d’arts plàstiques i 38 projeccions d’audiovisuals amb possibilitat de tertúlies posteriors.

Consells Municipals de Cultura i premis literaris

Per primer any, el SARC tracta d’afavorir, amb una ajuda específica, la creació i el manteniment dels Consells Municipals de Cultura. Alguns ajuntaments disposaven ja dels Consells de Cultura com instrument de participació ciutadana en matèria cultural. Amb l’estímul del SARC enguany s’ha pogut injectar una ajuda de 30.000 euros entre aquells Consells que ja estaven constituïts, i també amb aquells altres que han iniciat en 2020 la seua constitució.

L’objectiu final d’este tipus d’ajudes és el d’anar creant en cada municipi adherit un Pla d’Acció Cultural que puga analitzar quines són les necessitats en matèria cultural de cada població, en l’aspecte d’equipaments culturals però també en les línies mestres de la programació cultural sobre el municipi.

Els premis literaris de caràcter municipal també s’han pogut, un any més, beneficiar de les subvencions que s’orienten des del SARC, i que han  impulsat un total de 16 premis literaris municipals i altres 2 promoguts des de les mancomunitats, amb una aportació total del SARC de 74.000 euros a la promoció literària.

Un any de gran esforç per als i les programadores culturals

La situació derivada de la pandèmia del covid ha posat en 2020 molts entrebancs als programadors/es culturals, que han hagut de fer enormes esforços en reajustar les programacions, tractant en la mesura de les seues possibilitats de no cancelar activitats.

Conscients de la situació, l’àrea de cultura de la Diputació i el SARC han volgut concentrar les línies de subvenció en models més flexibles, de manera que aquells ajuntaments que no han pogut participar en línies específiques com els “projectes intermunicipals” o els “Festivals, mostres i Certàmens”, han tingut la possibilitat de reorientar les ajudes del SARC a altre tipus de projectes i a mantenir l’ecosistema cultural.