• La jornada s’adreça fonamentalment a regidors i regidores de cultura i a personal professional de la gestió cultural, en especial als que treballen en les corporacions locals
  • Es desenvoluparà el dia 1 de març, de manera totalment telemàtica, prèvia inscripció gratuïta
  • Els Consells Municipals de Cultura estan presents en una vintena de pobles valencians. Es pretén analitzar el beneficis d’este tipus de Consells oberts a la participació ciutadana

05/02/2021

La Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència acollirà el proper 1 de març l’obertura d’una jornada d’estudi dedicada als Consells Municipals de Cultura. Les sessions de treball han estat organitzades per GC, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, conjuntament amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i el SARC.

Atesa la situació de la pandèmia, la jornada de treball serà 100% telemàtica i els continguts, una vegada editats, seran accessibles en obert.

Cap a una cultura participativa

L’Àrea de Cultura i el SARC de la Diputació de València van iniciar en 2020 una línia d’ajudes per a estimular la creació dels CMC. Durant el primer any han pogut optar a este tipus d’ajudes fins a un total de 16 ajuntaments, que ja tenien, o han constituït recentment, els seus CMC.

Les ajudes, que en l’exercici 2020 han arribat als 30.000 euros, tindran un important increment en la propera convocatòria del SARC. Es tracta, en moments difícils per al sector cultural, d’unes mesures d’estímul a la cultura en clau municipalista.

Per tot això, segons comenta el diputat de Cultura, Xavier Rius, “recomanem a les corporacions municipals la creació dels Consells Municipals de Cultura, que amb una visió plenament local, poden ajudar a enfortir el teixit cultural, a fer-la més inclusiva i cohesionar la ciutadania. Els CMC, com a òrgans d’assessorament, poden ser un bon instrument per al foment d’una participació més activa en els projectes culturals”.

En un horitzó un poc més avançat, es tracta també que els ajuntaments puguen aprofundir en el debat cultural participatiu, i anar configurant a poc a poc, uns Plans d’Acció Cultural (PMAC) que dibuixen les necessitats òptimes d’equipaments, personal, línies de treball i prioritats culturals en el present i en el futur de cada poble.

Els projectes culturals municipals necessiten ajustar-se a paràmetres de sostenibilitat econòmica i a criteris realistes que prioritzen les necessitats de cada municipi. A més, la conjuntura social del moment planteja la necessitat d’anar impregnant el debat cultural dels objectius del desenvolupament sostenible, un programa que des de la UNESCO ha marcat la fita de 2030 per aconseguir superar importants reptes: com l’eradicació de la pobresa, l’educació de qualitat, el treball decent, la lluita contra el canvi climàtic, etc.

Per a José María Bullón, president de GC, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, “la participació ciutadana en les polítiques culturals és una assignatura pendent en l’àmbit de la gestió cultural municipal”. Bullón considera que “la participació del tercer sector en la vida pública por contribuïr a consolidar les accions culturals que porten a cap els municipis”.

El president de l’associació remarca que l’experiència de diversos models de Consells ja existents, poden servir de base per implementar-los en altres municipis. Per això, conclou, “des del sector professional de la gestió cultural hem d’estar atents a les propostes ciutadanes, mitjançant els consells sectorials, que han de ser un complement a la tasca professional duta a cap pels gestors culturals municipals”.

Intercanvi d’experiències

El programa de la jornada serà intensiu durant un sol dia, i es preveuen diverses sessions de caràcter tècnic, administratiu, jurídic i, sobretot, un seguit de debats al voltant de casos d’estudi o models que ja estan en funcionament.

Amb tot, la principal comesa de la jornada és la d’aportar pluralitat, donar veu a persones amb experiència en la participació dels CMC i estudiar problemes i solucions.

Inscripcions i participants

Les inscripcions per a poder participar en esta jornada s’adrecen fonamentalment a alcaldes i alcaldesses, regidories i personal tècnic de cultura, de les corporacions locals de València.

Per qüestions operatives s’ha previst que tota la jornada siga en forma telemàtic. El programa definitiu, així com el formulari d’inscripció, estarà accessible a partir de dilluns dia 8, mitjançant el web de GC,  Associació Valenciana de Professionals de la Cultura. S’ha habilitat el següent enllaç per a les inscripcions al curs: www.gestiocultural.es/inscripcions/

La mesa inaugural serà oberta a les 9:30 pel diputat de Cultura, Xavier Rius. Hi participaran, entre altres ponents i moderadors: José Ayelo, José María Bullón, Francesc Collado, Ana Espasa, Pau Lagunas, Bárbara López, Llúcia Martín, Raül Martí, José Martínez Tormo, Gerson Padilla, David Roselló, Toni Santos, Yolanda Sifres, Josep Valero, Guillem Valls i Josep Vidal.

La cloenda, prevista a les 18:30h, serà a càrrec de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa López Garijo, i del diputat de Cultura, Xavier Rius.