- El museu de la Diputació de València acull fins al 19 de setembre, amb entrada gratuïta, l’exposició que obri els actes de l’any del centenari del naixement del cineasta valencià
- La mostra pot visitar-se de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 20 hores i els diumenges de 10 a 20 hores, amb un aforament màxim de 20 persones i la possibilitat de reservar visites guiades en cap de setmana
12/03/2021
L’exposició ‘Visca Berlanga! Una història de cinema’ pot visitar-se en el MuVIM fins al 19 de setembre, en horari de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 20 hores i els diumenges de 10 a 20 hores de manera ininterrompuda, amb entrada gratuïta i un aforament màxim de 20 persones, en compliment del protocol de seguretat anticovid.
Amb esta mostra, la Diputació de València obri els actes de l’Any Berlanga i homenatja el cineasta valencià més universal amb un muntatge que seguix la línia de grans exposicions que ha exhibit recentment el museu, com les dedicades a la Mare de Déu dels Desemparats i Francis Montesinos. En esta ocasió, l’univers Berlanga envaïx la Sala Alfons Roig del museu de la Diputació.
Al marge de l’horari establit de dimarts a diumenge, que no requerix reservar prèviament, el MuVIM oferix la possibilitat de realitzar visites guiades els caps de setmana, en grups de sis persones. Estes visites hauran de concertar-se prèviament trucant als telèfons 96 388 37 30 o 96 388 37 42, i podran ser els dissabtes en dos torns fixats a les 12.30 i a les 18.30 hores, i els diumenges a les 11.30 i les 13.00 hores.
Univers Berlanga
El carromato amb el qual Plácido recorria la ciutat per a pagar els seus deutes; el balcó consistorial des del qual arengava als seus veïns l’alcalde de Villar del Río en espera de rebre als americans; el tractor lligat a un paracaigudes que somia un agricultor que envien com a present els reis mags que sobrevolen el poble en ‘Bienvenido Mister Marshall’; el garrot vil que utilitzava el botxí interpretat per Pepe Isbert… Objectes que ens traslladen a l’univers berlanguià i que trobem en esta mostra sobre la producció del cineasta valencià que va creure possible salvar el món afrontant les seues penes amb humor i tendresa.
L’àmplia cartelleria que recull l’exposició, de punta a punta de la geografia mundial, és fidel reflex de la repercussió internacional d’un mestre del seté art que va saber combinar la seua mirada crítica de la societat espanyola i la humanitat en general amb la seua fórmula il·lustrada que emanava elegància i flirtejava amb la censura.
I després tenim la part audiovisual, amb fragments d’eixes cintes que retraten, com ningú ho ha fet, l’Espanya de la postguerra i la que anys després va estrenar la democràcia. En les pantalles es van succeint escenes mítiques de les pel·lícules de Berlanga, des de ‘Bienvenido Míster Marshall’ i ‘Esa pareja feliz’, les seues primeres creacions a principis dels anys cinquanta, fins a ‘París-Tombuctú’, estrenada en vespres del canvi de segle.