La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyats per l’alcaldessa de Paiporta, han presentat hui en aquest municipi de l’Horta Sud el programa d’ajudes als horts urbans 2016 que s’ha obert des de l’àrea de Medi Ambient com a resposta a la demanda dels ajuntaments que disposen de terrenys municipals. Aquestes ajudes, que en aquesta edició passen de 145.000 euros a 275.000 en total, poden sol·licitar-se fins el 29 de juny.

Des dels horts urbans de Paiporta, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha assegurat que des de la corporació “apostem per un país sostenible en tots els àmbits, i seria una llàstima tindre els camps de conreu abandonats, per això aquest programa té com a objectiu que els ajuntaments que tenen terrenys municipals puguen ficar a l’abast dels seus veïns i veïnes els horts socials, com han fet a Paiporta”.

Amigó ha subratllat la importància d’educar “perquè la gent estime la terra i valore que treballant-la amb les seues mans pot donar fruites i verdures per a l’autoconsum”.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat que a més del valor que tenen aquests espais per a la socialització i l’autoabastiment, “la important funció mediambiental dels horts urbans als pobles”. Bort ha indicat que “des de el Servei de Medi Ambient apostem per la nova tipologia d’infraestructura verda i per això hem duplicat el pressupost del programa de 145.000 euros a 275.000”.

“La novetat d’aquesta convocatòria és que els diners no es destinen només a inversió, si no que també es pot fer difusió, a través de tallers per exemple, de manera que serveix per a consolidar els horts socials que ja funcionen i donar vitalitat al municipi des d’un punt de vista sostenible”, ha explicat Bort.

Són ja catorze els municipis de la província de València que compten amb horts urbans, com és el cas de Paiporta. L’alcaldessa del municipi, Isabel Martín, ha explicat que en aquest municipi de l’Horta Sud “n’hi ha setanta parcel·les repartides entre la gent de la localitat, com són jubilats, persones amb pocs recursos, associacions o escoles”.

Els tres han coincidit a assenyalar que els horts són un punt de trobada per a que la gent socialitze, un lloc d’autoabastiment on es poden explicar i transmetre múltiples valors.

Programa d’Horts Socials

Els horts socials són uns espais amb unes destacades funcions mediambientals i socials, permetent, entre altres aspectes, facilitar la producció d’aliments per a autoconsum, generar espais verds, millorar el paisatge, fomentar l’educació ambiental i participació ciutadana, promoure hàbits de vida saludables i respectar el medi ambient.

La Junta de Govern de la Diputació de València va aprovar amb data 15 de març de 2016 el Programa d’Horts Socials Municipals 2016, les bases del qual van ser publicades en el BOP núm. 68, de data 12-04-2016.

Els principals requisits exigits als municipis per a accedir a les ajudes són disposar de l’aprovació definitiva, i en vigor, d’un reglament o ordenança municipal que regule la gestió dels horts socials i la titularitat municipal dels terrenys destinats als horts.

Les ajudes de la convocatòria Horts Socials 2016 tenen dos modalitats: A) Actuacions que suposen un gasto corrent, com ara manteniment de les infraestructures, formació, i dinamització de l’hort social (tutorització d’usuaris, coordinació de labors comunes, etc.), i B) Actuacions que suposen una inversió, com ara tanca, construcció d’infraestructures i senyalització.

Els criteris establits per a la valoració de les sol·licituds, en règim de concurrència competitiva, són els següents: el nombre d’habitants del municipi, la superfície d’actuació, l’establiment d’una ordenança municipal o reglament de gestió que beneficie a certs col·lectius socials (desempleats, jubilats, immigrants, discapacitats, associacions sense ànim de lucre o centres escolars), els horts de nova creació i la inclusió en el reglament de funcionament de mesures que fomenten l’agricultura ecològica.

En la convocatòria de 2016 per a Horts Socials el pressupost total assignat és de 275.000 euros, sent 100.000 euros el crèdit màxim previst per a la modalitat A i  175.000 euros el crèdit màxim previst per a la modalitat B. El límit màxim de la subvenció per beneficiari és de 6.000 euros en la modalitat A i 18.000 euros en la modalitat B.

El termini de presentació de les sol·licituds de les ajudes finalitza el 29 de juny de 2016.

PROGRAMA D’HORTS SOCIALS 2016