• Les jornades, organitzades per l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), se celebraran del 2 al 10 de juliol a la Sala Ultramar

01/07/2021

Amb l’objectiu d’estimular els textos teatrals destinats al públic més jove i reflexionar sobre l’impacte de l’art en l’educació, el Teatre Escalante de la Diputació de València patrocina les IV Jornades de Creació d’Arts Escèniques per a la Infància i Joventut. Les jornades, organitzades per l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), se celebraran del 2 al 10 de juliol a la Sala Ultramar.

“L’objectiu principal d’estes jornades és acostar una visió àmplia i transversal de la creació actual de les arts escèniques, fomentar tot tipus d’escriptures per a xiquetes, xiquets i adolescents, i posar-les en valor en el seu desenvolupament emocional”, assenyala a diputada de Teatres Glòria Tello.

El model d’esta edició se sustenta en una trobada amb agents de l’àmbit educatiu i artístic, el desenvolupament d’un taller de teatre d’objectes i l’exhibició d’un espectacle de titelles. Activitats que, com explica la directora de l’Escalante, Marylène Albentosa, “pretenen afavorir la dramatúrgia infantil i juvenil com a detonador creatiu i didàctic, i remarcar la importància, el valor i la necessitat de l’art en l’àmbit social i educatiu”. Tres cites destinades “tant als professionals de les arts escèniques, com als docents i totes les persones interessades en l’impacte de les arts en l’educació”.

L’art com a experiència educativa

D’entrada lliure amb inscripció prèvia, la trobada amb els professionals s’iniciarà el divendres 2 de juliol sota el marc ‘Les arts escèniques en l’àmbit educatiu’. El professor titular de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, José Beltrán Llavador, presentarà la ponència introductòria ‘L’art com a experiència educativa: imaginar futurs possibles’, per a donar pas després a dues taules de reflexió i debat que abordaran esta temàtica des de diferents enfocaments.

La primera d’elles aprofundirà en l’art com a eina d’aprenentatge per a ressaltar tot allò que l’educació pot aprendre de les arts. Una anàlisi que traçarà Tomás Motos, director del Màster en Teatre Aplicat de la Universitat de València, i Jesús G, codirector de Jaleo. Jornades d’animació a la lectura, escriptura i observació.

La segona taula aprofundirà en com estimular l’adolescència: experiències de creació escènica en l’entorn educatiu dels joves. I de tot això parlaran els representants de les iniciatives més innovadores que es desenvolupen en la nostra comunitat per a la creació de públics joves, per a fomentar el potencial creatiu dels estudiants o per fer del teatre i la seua dramatúrgia un recurs didàctic per als adolescents. Jéssica Martínez, Lucía Sáez i Mafalda Bellido oferiran la seua visió basada en El Laboratorio Creador.es; Rafa Palomares aportarà les seues reflexions des del Proyecto Inestables por la Educación; i Daniel Tormo i Josep Valero participaran sota la seua experiència en el Proyecto Escena Erasmus.

Dotar de vida i expressió als objectes

El taller d’esta edició, programat del 6 al 9 de juliol, se centrarà en l’experimentació plàstica i dramàtica que proporcionen els objectes. Sota el títol ‘L’expressivitat de l’objecte’, la companyia segoviana Títeres, de María Parrato reflexionarà sobre la necessitat que sorgix d’aqueix impuls que ens fa agafar alguna cosa amb les nostres mans per a expressar-nos, per a donar-nos suport en ella i fins i tot per a sorprendre’ns a nosaltres mateixos. Un taller, la inscripció del qual pot fer-se a través de la web de la AVEET, que mostrarà les claus per a la creació d’espectacles a través de l’experimentació plàstica i dramàtica que proporcionen els objectes i que determina la poètica i l’estètica del muntatge teatral.

La representació de Palabras de Caramelo, obra de la companyia de María Parrato, posarà la guinda escènica el 10 de juliol a la clausura d’estes trobades.