- El jaciment ibèric del Puntal dels Llops, la Iberfesta i la Casa de la Senyoria es consoliden com a referents culturals
- Xavier Rius, diputat de Cultura, afirma que “Olocau és ja un referent de la cultura ibera plenament assumit”
01/09/2021
L’estreta col·laboració institucional entre l’Ajuntament de la Vila d’Olocau i el Museu de Prehistòria de la Diputació de València, adscrit a l’àrea de Cultura de la corporació, ha permès la gestió d’un modèlic servei de visites guiades gratuïtes al jaciment ibèric del Puntal dels Llops. Entre 2013 i 2019, s’ha comptat amb l’assistència de més de 50.000 visitants, posicionant així la vil·la en l’àmbit turístic.
Així mateix, l’existència d’una Col·lecció Museogràfica del Puntal dels Llops en la Casa de la Senyoria d’Olocau, completa la informació respecte a la cultura ibera i permet una lectura actualitzada de la investigació sobre este període. La col·lecció, centrada en el jaciment del Puntal dels Llops, presenta la vida quotidiana de les persones que van ocupar este lloc per mitjà de la informació de les investigacions arqueològiques. Ha estat visitada ja per més de 25.000 persones des de 2013.
Per al diputat de cultura, Xavier Rius, “el pas del temps i l’aposta sostenida de l’ajuntament i el Museu de Prehistòria de València, estan convertint a Olocau en un referent de la cultura ibera, i un indret amb molts al·licients que paga la pena visitar”.
Ampliació de la col·lecció museogràfica
Les xifres mostren l’enorme interès despertat pel jaciment i per la col·lecció museogràfica, i evidencien la necessitat de donar resposta a una creixent demanda d’informació. Així, amb la finalitat de millorar la actual oferta expositiva del municipi; de difondre el patrimoni local i, específicament, el patrimoni arqueològic d’època ibèrica; contribuint al desenvolupament local per mitjà del projecte Ruta dels Ibers, i d’altres iniciatives com la Iberfesta Olocau, s’està treballant en un nou projecte d’ampliació i renovació de la Col·lecció Museogràfica. Un projecte expositiu redactat i coordinat, conjuntament, pels tècnics del Museu de Prehistòria de València i pels guies municipals, el qual prima l’exposició d’objectes originals del Puntal dels Llops, la finalització del qual està prevista per a la tardor.
Els treballs, que s’estan desenvolupant actualment, es concreten en un atractiu muntatge expositiu en la Casa de la Senyoria, amb un nou disseny de vitrines i de gràfiques en sala. S’amplien els continguts i els objectes originals exposats; i se contempla un espai per a la realització de tallers didàctics i la projecció d’un audiovisual; incrementant la seguretat i l’accessibilitat per a tot tipus de públic. Es tracta, en resum, d’una millora substancial de l’oferta d’oci i turisme cultural existent; oferta ja consolidada amb el jaciment del Puntal dels Llops visitable.
Recordem que el Puntal dels Llops fou excavat i consolidat pel Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) del Museu de Prehistòria, entre 1978 i 1986, i que compta amb un servei de guies municipals des de 2013. Ni tan sols la crisi sanitària ha reduït l’interès per l’enclavament, tal i com prova el fet que durant 2020 foren ateses al voltant de 8.000 visites; això sí, amb totes les mesures de precaució requerides i les restriccions establertes per l’evolució de la pandèmia. D’altra banda, la instal·lació d’un sistema de compte automàtic en l’entrada al recinte arqueològic ha permès comptabilitzar un total de 24.575 visitants en 2020, entre visites guiades i autònomes.