• L’alcalde Jorge Rodríguez i el diputat de Cultura Xavier Rius visiten l’edifici del segle XIII que reunirà els espais que es dedicaran a la tradició campanera, de Gegants i Cabets o de balls tradicionals
  • Xavier Rius anuncia la col·laboració interinstitucional “en el projecte de musealització del Palau de la Vila i de la posada en valor del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ubicat a l’antiga fàbrica de Revert”

06/10/2021

El Museu Valencià d’Etnologia, ETNO, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, dissenyarà els nous espais etnològics que està previst obrir al Palau de La Vila d’Ontinyent. Estos espais reuniran diferents zones expositives dedicades a la tradició campanera, de Gegants i Cabets o de balls tradicionals.

Així ho acordaren l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el diputat de Cultura, Xavier Rius, en la visita que lliuraren dimarts al Palau de la Vila, acompanyats pel director del Museu Etnogràfic, Francesc Tamarit, i el regidor de Cultura, Àlex Borrell. Tots quatre recorregueren els possibles espais expositius amb què compta el Palau de La Vila, una construcció del segle XIII, declarat Monument Històric Artístic en 1974, amb el nom de Palau de la Duquessa d’Almodòvar, passant posteriorment a ser Bé d’Interés Cultural.

El Palau va ser sotmés a una rehabilitació integral entre 2008 i 2011, gràcies a una ajuda del Ministeri de Foment, sobre la base de l’1% cultural. Des de l’any 2012 acull les sessions plenàries de l’Ajuntament d’Ontinyent, el Museu dels Gegants i Cabets i l’Oficina de Turisme. Darrerament va quedar lliure l’espai que ocupava l’embrió del museu del tèxtil, les peces del qual han passat al nou emplacement de l’antiga fàbrica de Revert.

En la visita, a la qual també participaven membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent, Rius i Tamarit replegaven de primera mà impressions sobre el potencial expositiu de zones com el criptopòrtic del Palau, on recentment van ser ubicades dos grans campanes retirades del seu funcionament, la campana Petra, datada en 1881; i la campana Santa Àgueda, datada en 1941. També van recórrer l’espai on actualment s’exposen les figures dels Gegants i Cabets d’Ontinyent, i l’espai expositiu anteriorment utilitzat per mostrar peces històriques vinculades a la indústria del tèxtil, que han estat traslladades per al seu ús al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ubicat a l’antiga fàbrica de Revert, també d’Ontinyent.

Durant la visita, el diputat de Cultura i el director de l’ETNO mostraven a l’alcalde una impressió favorable sobre el potencial expositiu del Palau de La Vila i l’interés d’aprofitar-lo per a mostrar elements vinculats a les tradicions valencianes. Així, l’espai etnològic que es vol dissenyar amb ajuda de la Diputació de València inclouria diferents zones expositives dedicades a la tradició campanera, etnogràfica, de gegants i cabets i de balls tradicionals.

En este sentit, el diputat de Cultura, Xavier Rius, explicà que “des de la Diputació hem vist amb il·lusió els diversos projectes encetats a la ciutat amb una forta inversió per part de l’Ajuntament. Col·laborarem en el suport per al seu reconeixement i integració en la Xarxa de Museus de la Diputació perquè poder coordinar-se i rebre ajudes”.

El primer pas per al disseny i distribució d’estos espais depèn de replegar informació al voltant de la col•lecció de campanes que es poden exposar, i que estan sent objecte d’un treball d’actualització de catàleg per part de la Colla de Campaners. Posteriorment, tècnics de l’ETNO es desplaçaran a Ontinyent per continuar avançant en el projecte.

El diputat de Cultura i el director de l’ETNO també parlaven amb l’alcalde Jorge Rodríguez al voltant de la possible participació de la Diputació de València en l’edició d’un llibre sobre el mateix Palau de La Vila, i sobre la catalogació de les peces que es van a mostrar al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, una volta finalitzada la primera fase de les obres que l’Ajuntament d’Ontinyent ha realitzat en este edifici amb ajuda de diverses institucions.