• ‘In Between_NO FLAGS’ és el nou projecte de l’artista Patricia Bentancur per al Cubo del museu propietat de la Diputació
  • Es tracta de la primera de les noves propostes expositives del museu per a esta tardor

14/10/2021

El Cubo del MuVIM acull des d’este dijous i fins el mes vinent de desembre la primera de les exposicions que el museu propietat de la Diputació ha proposat per a la temporada tardorenca. En la mostra ‘In Between_NO FLAGS’, l’artista visual uruguaiana Patricia Bentancur qüestiona conceptes com la pertinença, el territori, la llar… i tots aquells sentiments que es troben després de les banderes.

“Podem suposar que un problema no és el nostre per no ser pròxim en la seua geografia, cultura o religió?”, es pregunta l’artista, per a qui “la significació d’uns certs símbols i la seua càrrega política i social, establix el sentit de pertinença territorial i cultural. Poques vegades revisem els aspectes i les problemàtiques generades en eixa imposició geopolítica”.

“Es una mostra per a la reflexió, amb la qual el museu ens convida a pensar i relativitzar la convivència entre allò local i allò global des de l’art”, destaca Gloria Tello, diputada del MuVIM. Un fet destacat també per l’artista és que el seu treball “es caracteritza per la participació del ‘altre’ com a eix fonamental i generador de la proposta. La participació i la reflexió del públic és en la majoria dels casos l’únic element que habilita l’existència de la proposta”.

Una instal·lació carregada de simbolisme en la qual el territori desaparix i la geopolítica esdevé en art. I és que, partint de fragments de banderes reals de diferents països, Patricia Bentancur posa en diàleg peces que, en la seua sumatòria, faciliten la lectura de problemàtiques contemporànies invisibilitzades i d’escales diverses.

“Les obres accionen com a peces d’un arxiu, on els escenaris globals i locals conviuen per a descentralitzar la mirada i relativitzar, de manera tan poètica com crítica, la segmentació aparent que puga fer-nos creure que un problema no és el nostre per la senzilla raó de no ser pròxim en la seua geografia, cultura o religió”, afirma Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM. I és que “el seu treball pot entendre’s més com una contextualització de l’existència que com un registre d’ella”.

Patricia Bentancur

Des de 1989 ha treballat en la cooperació cultural per a Iberoamèrica a través de la AECID. És directora de l’àrea d’exposicions i nous mitjans en el Centro Cultural de España en Montevideo.

Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art AICA i de la seua filial uruguaiana AUCA. Co-fundadora i membre consultor de la Fundación de Arte Contemporáneo FAC, va estudiar arquitectura en la Universdad de la República i disseny d’espais per a art contemporani a l’Escola Superior d’Arquitectura de Madrid especialitzant-se en arquitectura i disseny de dispositius centrats en noves tecnologies i espais per a pràctiques d’exhibició contemporània.

Els seus projectes han sigut exposats, entre altres, en Southern Latitude-Film Makers/Nova York; Galería Aurora, Barcelona; FIVA/Festival Internacional de Vídeo Arte; Museo Nacional de Jordania; Festival Internacional de Cine Experimental-DOBRA; Bienal del Mercosur; Bienal de Nuevos Medios, Chile; Bienal de La Habana; Bienal Ibero-Americana de México; Festival de Belfort; Bienal de JAFRE; Bienal d’Arts Electròniques, França; Bienal de Nuevos Medios, Lima; la IX Bienal Internacional de Bolivia_SIART, a més del MuVIM.