- El museu propietat de la Diputació exhibix per primera vegada el seu arxiu fotogràfic i mostra 12 de les seues col·leccions fotogràfiques
- El diputat de Cultura, Xavier Rius, explica que l’exposició vol reflexionar sobre la memòria i treballar la idea d’arxiu
27/10/2021
El Museu Valèncià d’Etnologia, L’ETNO, acull fins al pròxim 13 de febrer de 2022 l’exposició ‘Univers d’Imatges. Col·leccions fotogràfiques de L’ETNO’, un projecte que naix amb la finalitat de presentar en públic per primera vegada una part del seu arxiu fotogràfic, un departament que compta amb més de 40.000 imatges. L’exposició mostra un total de 350 fotografies pertanyents a 12 col·leccions dels fons del museu propietat de la Diputació de València, i s’ha plantejat fugint dels formats clàssics d’exposicions fotogràfiques d’àmbit històric i arxivístic.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat pel director del museu, Francesc Tamarit, ha posat en valor el fet de “reflexionar sobre la memòria, en un sentit antropològic, de construcció, d’ús i de necessitat per a l’enfortiment de les comunitats, a més de treballar la idea d’arxiu com a servei cabdal per a construir memòria col·lectiva, i més concretament, la memòria visual”.
L’arxiu de L’ETNO que ara es mostra va nàixer amb el propi museu l’any 1982, i ha incorporat al llarg dels anys material de fotògrafs professionals coneguts i reconeguts com ara Paco Jarque o Cabrelles Singüenza, així com altres col·leccions amb unes especificitats diferents, com ara el material de treball de camp del personal de conservació del museu o les interessantíssimes col·leccions d’imatges que formaren personatges gens coneguts com a fotògrafs, com ara José Soler Carnicer.
L’exposició està comissariada per Pau Monteagudo, tècnic de l’arxiu d’imatge de L’ETNO, i compta amb les aportacions de dos artistes joves que estan desenvolupant el seu treball a partir de fotografia en tant que contenidor de memòria, individual i també col•lectiva: José Manuel Bellido i Isabel Bonafé.
L´arxiu fotogràfic de L’ETNO, com ha explicat el director del museu, Francesc Tamarit, està compost de diferents col·leccions que representen diverses temàtiques, habituals en la història de la fotografia. Cinc d’estes aproximacions temàtiques s’aborden en l’exposició: la fotografia científica (etnogràfica en el nostre cas), la professional, la de les institucions, la dels aficionats i la fotografia domèstica i familiar. Un conjunt d’aproximacions que genera un gran teixit compartit que forma part de la nostra memòria col·lectiva.
L’exposició s’organitza en estos 5 apartats, amb una introducció prèvia referida a la memòria on s’exposen les aportacions artístiques de José Manuel Bellido i Isabel Bonafé, així com una breu presentació de l’arxiu de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia.
El plantejament museogràfic ha considerat dos nivells informatius respecte dels fons fotogràfics exposats: un nivell general explicatiu de cada àmbit (etnogràfic, professional, institucional, aficionat/divulgador, domèstic) i un nivell mes concret i exhaustiu referit a cada autor (fitxa de cada fotògraf).