• En l’acte de lliurament s’ha concedit el premi de 2021 a Carles Rodrigo Alfonso per l’obra Viure a la caseta. El premi de 2020 ha sigut per a Josep Lluís Santonja per Animetes santes
  • L’acte s’ha celebrat al Castell d’Alaquàs amb l’assistència del diputat de Cultura, Xavier Rius, qui emfatitza “l’ànim de la Diputació per continuar fomentant la divulgació de la nostra cultura popular”

27/11/2021

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia ha lliurat el Premi Bernat Capó de Cultura Popular 2021 a Carles Rodrigo Alfonso per l’obra Viure a la caseta. Una aproximació a l’hàbitat rural temporal tradicional valencià. En el mateix acte, celebrat al Castell d’Alaquàs, s’ha atorgat el premi de l’any 2020 a Josep Lluís Santonja per Animetes santes. Costums i tradicions valencianes sobre el més enllà.

Els guardonats del Bernat Capó de les dos edicions han rebut el premi de mans del diputat de Cultura, Xavier Rius; el director de l’ETNO, Francesc Tamarit; i Núria Sendra d’Edicions el Butllent, editorial que publicarà el treball d’investigació.

El diputat de Cultura ha recalcat l’ànim de l’àrea que dirigix a la Diputació de València, i especialment del Museu Valencià d’Etnologia, “per continuar fomentat la investigació i la divulgació dels treballs vinculats a l’estudi de la nostra cultura popular”.

Viure a la caseta, treball guardonat en 2021, ens apropa a les construccions disperses que s’utilitzaven com a llar durant els treballs agraris, des de finals del segle XVIII fins a mitjans del XX. Són habitatges senzills que no solien estar habitats de continu però tampoc estaven deshabitats. Estaven prou lluny del nucli de població i es construïen per albergar els treballadors del camp, que així s’estalviaven tornar a casa cada nit. L’estudi fa una aproximació a diverses tipologies (la construcció de marjal, les casetes de la Serranía i els riuraus de les comarques centrals) i ens explica les seues característiques i les formes de vida associades.

Carles Rodrigo Alfonso, nascut a València, és geògraf de formació i exercix la seua activitat professional com a consultor en desenvolupament rural des de 1995 mentre manté el contacte amb l’activitat agrària. Profund coneixedor del territori valencià, ha estat i està implicat en diversos moviments territorials. És autor de mitja dotzena de publicacions de caràcter territorial de les comarques del Rincón de Ademuz i la Serranía, així com coautor d’una altra desena de llibres i articles de caràcter i àmbit espacial divers.