• L’àrea de Medi Ambient de la Diputació i SEO/BirdLife finalitzen la restauració i millora de l’hàbitat del corriol camanegre per a l’època de cria de l’espècie
  • La iniciativa s’ha dut a terme en 11 platges de la província de València, des de Sagunt fins a Oliva, amb l’objectiu de renaturalitzar-les, restaurar part del sistema dunar i millorar l’estat de conservació de l’hàbitat del corriol camanegre
  • En el projecte han treballat conjuntament nombrosos ajuntaments, organitzacions i col·lectius civils, i diversos centres educatius

14/03/2022

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i SEO/BirdLife han realitzat les últimes accions corresponents al projecte “Renaturalització de platges i millora de l’hàbitat del corriol camanegre a la província de València”, que es van iniciar al març de 2021 i han finalitzat este mes amb la col·locació a les platges de cartelleria informativa i de bones pràctiques.

Les línies d’acció s’han centrat en executar actuacions de seguiment de l’espècie, de conservació directa i millora de l’hàbitat, i de sensibilització de la ciutadania en un total d’11 platges pertanyents als municipis de Sagunt, Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Piles i Oliva.

El projecte ha desenvolupat accions de conservació directa mitjançant la retirada manual de residus sòlids urbans a l’interior de la duna, on els vehicles de neteja no accedixen per a no degradar l’ecosistema, així com accions d’eliminació d’espècies exòtiques invasores, en particular de vegetació com l’ungla de gat o la canya comuna, que colonitzen els sistemes dunars i causen un greu impacte reduint la biodiversitat del litoral.

Igualment, s’ha plantat flora dunar autòctona, tant espècies comunes i pioneres de les dunes embrionàries com espècies amenaçades i en perill d’extinció com és el cas de la silene. Gràcies a la cessió de les plantes pel Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, podrà restaurar-se l’estructura i la funcionalitat del sistema dunar.

També s’ha creat i ampliat el perímetre de protecció de les àrees de cria del corriol camanegre i s’ha instal·lat cartelleria informativa i de bones pràctiques a les platges, per a sensibilitzar a tota la població usuària d’estos espais i facilitar la compatibilitat d’usos. El conjunt d’actuacions junt amb els protocols que duen a terme els serveis de neteja de la Diputació de València, permetran millorar l’estat de conservació del sistema dunar recuperant part de la naturalitat de les platges i afavorir la nidificació del corriol camanegre.

Resultats de les accions de conservació

Durant el projecte s’han realitzat campanyes de sensibilització i jornades de voluntariat ambiental amb associacions i col·lectius dels municipis implicats i amb els centres educatius IES La Garrigosa de Meliana, CEIP Mestre Rafael Noguera de Daimús, CEIP José Pedrós de Piles i l’escola Niu de llavors de Gandia. Per tant, gràcies a la participació de més de 570 persones entre voluntàries, voluntaris i l’alumnat dels centres escolars, el resultat ha sigut molt satisfactori.

S’han eliminat més de 18 tones de vegetació exòtica invasora, principalment ungla de gat, bardana, pitera, canya comuna i gazània gazania sp-. A més, s’han revegetat les zones afectades amb més de 4.400 plançons de flora dunar autòctona, entre les quals trobem espècies en perill d’extinció com la perlina marina i el molinet de mar. Així mateix, s’han retirat de l’interior de les dunes fins a 414 kg de residus, sobretot plàstics i enderrocs.

Per últim, s’han instal·lat més de 2.200 m lineals de tancaments en els municipis d’Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús i Oliva, per ampliar les àrees de cria del corriol camanegre o generar noves zones en platges urbanes on les poblacions reproductores són escasses o han desaparegut en els últims anys. En total, estos sistemes han permés generar més de 43.500 m² de nova superfície per acollir a la població reproductora de la temporada de cria de 2022. Alhora, s’ha col·locat cartelleria informativa a les platges que permetrà sensibilitzar i conscienciar sobre les amenaces que presenta este ecosistema i de les bones pràctiques a adoptar quan visitem la llar del corriol.