- La mostra recupera arxius audiovisuals de caràcter domèstic de la comarca de l’Alt Maestrat i els posa en valor a través d’una exposició en format audiovisual
18/05/2022
La recuperació d’un vast conjunt de materials fílmics provinents de les terres de l’Alt Maestrat ens confirma que la pulsió documental arrela en el més profund de la condició humana. La possibilitat de generar imatges en moviment per a capturar el seu món va encoratjar a persones de l’àmbit rural a adquirir equips d’avançada tecnologia per a l’època, amb la finalitat de crear les seues pròpies imatges domèstiques.
El Maestrat filmat és un projecte documental impulsat per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, que acosta al present les diferents mirades que s’han encarregat d’immortalitzar este territori al llarg del segle passat. Una proposta que pretén reflexionar sobre l’imaginari visual d’esta comarca eminentment rural a través d’un procés creatiu on s’inclouen els llenguatges visuals de la modernitat, produint així certa re-significació del material recuperat. Durant la realització del projecte s’han localitzat i conservat més de 20 col·leccions d’arxiu fílmic provinents de poblacions com Albocàsser, Benassal, Catí o Ares del Maestrat.
El projecte posat en marxa per Fermín Sales en 2017 va comptar amb el primer impuls de l’Ajuntament de Castelló a través de la concessió de la Beca Hàbitat Artístic 2017, en forma de residència artística a Alemanya. Amb el temps, la idea ha anat acumulant propostes que aprofundixen en este pla del material fílmic, no només com a element de recuperació purament documental, sinó com a eina per a desenvolupar experiències visuals contemporànies.
En 2019 naix El Maestrat filmat: la memòria rescatada, un interactiu en el qual col·laboren l’IVC – Generalitat Valenciana, la Fundació Caixa Castelló i l’Ajuntament d’Albocàsser, i que tècnicament realitza la productora Los Sueños de la Hormiga Roja. En 2021, gràcies a la implicació del Grup de Recuperació de la Memòria del Segle XX de Benassal, i la concessió per part de la Diputació de Castelló d’una ajuda, el projecte interactiu es convertix en un vídeo documental. Finalment, en 2022, l’espai ECO de les Aules de la Diputació de Castelló i L’ETNO de la Diputació de València proposen El Maestrat filmat com a exposició en format audiovisual.
Com a documental, El Maestrat filmat ha participat en diferents tallers i certàmens entre els quals destaquen el festival DocsLab de Docs València de 2017; el Zineleku de Vitòria-Gasteiz, on va guanyar el premi Zineleku; i L’alternativa (Festival de Cinema Independent de Barcelona), on va obtindre en 2017 un mentioning Project. D’altra banda, en 2020, va participar en Curt creixent, festival de l’IVC-Generalitat Valenciana.