- El Museu Valencià d’Etnologia, L’ETNO, obri hui en la sala Joan Francesc Mira una exposició ‘de difusió i reflexió al voltant de la societat valenciana’, destaca el diputat de Cultura, Xavier Rius
- La mostra de la Diputació s’articula en torn als tres moments clau en l’experiència de les persones migrades: origen, travessia i arribada
26/07/2022
La sala Joan Francesc Mira de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, acull la mostra “Mudances”, un projecte que tracta la narració i divulgació de les experiències de les persones migrades, impulsatpel Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura en col·laboració amb la facilitadora del procés, Lidia Jaramillo.
En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, “es tracta d’una reflexió al voltant de la societat valenciana basada en la mirada i experiències de les persones nouvingudes”.
El projecte utilitza la tècnica del Photovoice, en la qual la fotografia s’utilitza com ferramenta perquè les persones manifesten les seues inquietuds i reclamacions, en combinació amb entrevistes de vida i tallers; amb l’objectiu de donar veu a l’alumnat immigrant i també al nadiu, que estava estudiant en este centre per obtindre el grau de secundària.
Origen, travessia i arribada
“Mudances” gira al volant dels tres moments bàsics de l’experiència de les persones migrades: l’origen, la travessia i l’arribada; i pretén provocar la reflexió comuna entre elles i les persones d’ací.
El migrants ens parlen del seu origen, de les seues raons per migrar, moltes vegades esdevingudes per conflictes de diferents tipus, la qual cosa provoca un major coneixement per part dels nadius.
La travessia es presenta com un moment que no sols servix per reflexionar sobre com s’ha produït la migració sinó com un moment de trànsit vital que abasta les transformacions i canvis personals dels participants.
Per últim l’arribada, moment en el qual estes persones manifestes els seus somnis, i les seues aspiracions, moltes vegades difuses i difícils d’explicitar.
Reflexió sobre la pluralitat de la societat
En les sessions s’aporten objectes relacionats amb cadascun del moments tractats, es realitzen entrevistes a estes persones i es prenen fotografies, que acabaran en esta exposició. Els tallers pemeten establir el marc d’actuació per a les entrevistes, i les reflexions prèvies a l’elecció d’un objecte representatiu de la migració. La fotografia ha estat un element facilitador de l’expressió dels alumnes i les entrevistes han sigut el complement narratiu en tota l’experiència. Tot el material generat s’ha difós per les xarxes socials (instagram i youtube).
Mitjançant este projecte, L’ETNO pretén continuar amb la seua tasca de difusió i reflexió al voltant de la pluralitat de la societat valenciana, i molt en particular de la situació i l’experiència de les persones migrades que viuen amb nosaltres. Alhora, el projecte permet enfortir la línia de treball de col·laboració amb institucions com el centre de formació Vicent Ventura que, fins fa poc, estava localitzat al mateix barri que el museu.
Més info: https://letno.dival.es/ca/exposicion/exposicio-temporal/mudances