• Un total de 127 municipis i nou mancomunitats valencianes han rebut les ajudes per a l’elaboració dels PLGR a través de l’estratègia Reacciona de l’àrea provincial de Medi Ambient
  • La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, destaca que en matèria de residus s’han invertit més de 3 milions en dos anys. Els passos a seguir són la diagnosi, l’educació ambiental i l’acció

13/09/2022

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha subvencionat, a través de l’estratègia Reacciona, la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus (PLGR) de 127 municipis i nou mancomunitats entre 2020 i 2022. “Estos plans són essencials per a saber quins i quants residus estem produint i què cal fer, de la mà de la ciutadania, per assolir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus autonòmic”, explica Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació i responsable de Medi Ambient.

Els municipis que acaben de rebre l’ajuda, al voltant de 4.000 euros, són Quatretonda, Gavarda, Rocafort, Llombai, Palma de Gandia, la Pobla Llarga, Nàquera, Alfauir, Beniflà, Domeño, Guadassuar, Fontanars dels Alforins, Daimús, Sollana, Piles, Rafelcofer, Picanya, Puçol, Alginet, Ador, Tavernes Blanques i Buñol, i les entitats locals d’àmbit territorial inferior al municipal d’el Perelló i el Mareny de Barraquetes. Així mateix, la mancomunitat de la Ribera Alta ha rebut 14.000 euros.

A més del suport econòmic, l’àrea de Medi Ambient oferix una guia metodològica per a l’elaboració dels plans. Es tracta d’una ferramenta que permet homogeneïtzar el seu contingut i facilitar el treball dels equips tècnics de les administracions municipals i supramunicipals.

Implantació dels PLGR

En la segona fase de l’estratègia Reacciona 2022 es destinen 1.505.000 euros per a la posada en marxa de les accions proposades en estos plans. Un import que representa un increment de 550.000 euros respecte l’any passat.

Esta subvenció va tindre una gran demanda en 2021 ja que 32 municipis i set mancomunitats van ser les entitats beneficiàries per a implantar actuacions relacionades amb el compostatge domèstic i comunitari; la recollida porta a porta; l’adquisició de maquinària per al tractament o processament de la palla de l’arròs per a evitar la seua crema en el camp; l’aprofitament energètic dels bioresidus per a reduir, en origen, la fracció destinada a eliminació; la reducció de residus, la reutilització dels productes o l’allargament de la seua vida útil; i la implantació de sistemes d’identificació de l’usuari que permeta aplicar polítiques econòmiques i fiscals a la ciutadania. La quantitat màxima subvencionable és de 30.000 euros per sol·licitud.

Maria Josep Amigó afirma que “en dos anys haurem invertit prop de dos milions i mig d’euros per a impulsar els plans, de manera que li donem una continuïtat als documents redactats i aprovats prèviament per les entitats locals. En matèria de residus, els municipis també disposen d’un servei d’educació ambiental des de les mancomunitats i de l’Observatori En Ruta, dos iniciatives que llançàrem enguany i que estan tenint molt bona acollida a les nostres comarques”.