- Augmenta la implicació territorial del museu a les comarques valencianes, amb un augment de exposicions i visitants, que passen de 9.500 en 2021 a 31.000 en 2022
24/01/2023
El programa d’exposicions itinerants de L’ETNO, ha triplicat el nombre de visitants en 2022 (31.000 persones) respecte a 2021 (9.500), consolidant així la vocació territorial del museu adscrit a l’àrea de Cultura de la Diputació de València.
No debades el museu promociona un programa únic d’ajudes a les museografies locals. La constitució de L’ETNOXARXA (xarxa de museus etnològics locals), l’assessorament a museus locals i la formació al personal tècnic d’estes institucions, són línies d’acció fonamentals d’un museu -L’ETNO-, plenament bolcat en el territori.
Així, durant l’any 2022, L’ETNO ha dut exposicions a 27 municipis. El programa, coordinat per Estefania Martínez, tècnica d’exposicions itinerants, s’ha compost de huit mostres: Prietas las filas, vida quotidiana i franquisme; Muixerangues al cel; Festes Valencianes; Jarque la càmera i la vida; Rituals de festa i foc; El país que va fascinar Jean Dieuzaide; La València oblidada (Joaquin Collado); València en blanc i negre. Totes estes exposicions han sigut produïdes amb format d’itinerància, prèvia exhibició en les sales de L’ETNO del Centre La Beneficència.
L’exposició que més pobles ha visitat el 2022 ha sigut Prietas las Filas, vida quotidiana i franquisme, que ha anat a nou municipis amb un total de 13.800 visitants. Així mateix, les majors afluències de visitants per exposició s’han produït en Alaquàs amb l’exposició fotogràfica Jarque, la càmera i la vida (2.300 visitants) i en Albalat de la Ribera amb la mostra Rituals de Festa i Foc (2.500 visitants).
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “la cobertura i projecció de L’ETNO cada vegada és major i arriba a més llocs. En part degut a producció d’exposicions de gran qualitat, com també pels temes que abordem en elles, sempre des de perspectives interessants, sostingudes pel magnífic equip de tècnics i comissaris de la casa”.
Per al 2023, L’ETNO, tot i que té oberta la convocatòria pels municipis que ho desitgen, té previst anar a més de 25 municipis amb una oferta composta per 8 exposicions entre les quals destaca la nova mostra produïda per la itinerància Valencia en blanc i negre. El Cabanyal. Produïda i exhibida en L’ETNO en 2018 està composta per fotografies de la família Vidal, i s’ha preparat per la itinerància amb 40 fotografies de tres de les figures més significatives d’esta nissaga de fotògrafs: Martín Vidal Romero (1872-1944), Luis Vidal Corella (1900-1959) y Luis Vidal Vidal (1936). En ella es mostra l’evolució d’este barri tan popular de la ciutat de València durant els finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX. Esta exposició anirà Museu del Palmito de Aldaia entre l’11 de gener i el 20 de febrer de 2023.