El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el director del Museu Valencià d‘Etnologia, Francesc Tamarit, presenten l’exposició “Crònica de la Gran Guerra. L’Arxiu de Tànger”, en roda de premsa, dimecres que ve, 28 de febrer.
La nova proposta cultural és una mostra fotogràfica sobre la Primera Guerra Mondial, coproduïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i la Casa de la Imagen de Logroño.
Aquest arxiu fotogràfic, trobat en un mercat ambulant de Tànger en 1999 i adquirit per la Casa de la Imagen de Logroño es compon de 500 plaques de vidre, totes elles són originals negatius estereoscòpics, una especialitat fotogràfica que permetia veure les fotos en tres dimensions.
El conjunt de l’arxiu mostra imatges realitzades entre 1916 i 1935 encara que el material exposat tracta sobre la Primera Guerra Mondial. Les imatges de la Guerra Mundial són d’un valor estètic i històric incalculable.
Recorrent el Front Occidental, l’autor, un oficial de l’exèrcit francés del servei d’automòbils, captura tots els aspectes de la confrontació, des dels moments banals i curiosos fins als cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, retrata armes estranyes i soldats abatuts. És una visió realitzada per l’oficialitat en els estats de guerra. Una aproximació analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.
El fet que siguen els originals negatius indica que pertanyien al propi fotògraf, no podent ser còpies comercials, que lògicament sempre eren en positiu. De fet, aquestes imatges són completament inèdites i mai van eixir de l’àmbit domèstic del seu autor.
Imatges en tres dimensions
Al costat de les fotografies també s’exhibirà, entre altres objectes, un visor estereoscòpic que permet veure les imatges en tres dimensions i una maqueta de la batalla del Somme cedida pel Museu L’Iber dels Soldadets de Plom de València.