Compromís a la Diputació de València reunix trenta grups municipals de les comarques valencianes en una jornada amb gran participació i implicació, i anuncia reunions periòdiques per enfortir el treball conjunt
El 9 de desembre, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM) va acollir una jornada organitzada pel Grup Compromís de la Diputació de València. La trobada, que va comptar amb la participació de trenta grups municipals de les comarques de València, es consolida com un espai de diàleg clau per compartir inquietuds, establir estratègies comunes i millorar la coordinació política.
Els municipis participants van ser: Agullent, Alaquàs, Albalat de la Ribera, Almàssera, Carcaixent, Castelló, Catadau, Catarroja, Daimús, Fontanars, Guadassuar, la Pobla de Farnals, l’Alcúdia de Crespins, L’Énova, Llombai, Manuel, Meliana, Mislata, Ontinyent, Otos, Palma de Gandia, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Riba-roja, Sant Antoni de Benaixeve, Sedaví i València.
Els temes centrals
Pressupostos de la Diputació i la DANA
La portaveu i diputada Dolors Gimeno va destacar la necessitat de pressupostos “contundents contra el canvi climàtic”. Compromís ha proposat 51 milions dels remanents per a la reconstrucció de les zones devastades per la DANA i 30 milions per a emergències climàtiques. “No hem donat suport als pressupostos 2025 perquè són insuficients per als pobles afectats i per a polítiques climàtiques eficaces”, va afirmar. També va reivindicar mesures extraordinàries d’endeutament per als municipis més colpejats.
Serveis socials municipals: el Contracte Programa
El diputat Pau Andrés va posar en valor el Contracte Programa, desenvolupat pel Botànic, com una eina essencial per estabilitzar i planificar els serveis socials municipals amb garanties de qualitat. “Els serveis socials són essencials i no podem retrocedir”, va afirmar Andrés, subratllant que aquest model garanteix recursos i estabilitat per als ajuntaments.
Gestió de residus urbans
Josep Riera, diputat de l’Horta Nord, va abordar la problemàtica dels residus urbans, recordant que al 2022 es van recollir 524,4 kg de residus per persona al País Valencià. Va defensar la necessitat d’una “taxa específica, diferenciada i no deficitària” per complir amb els objectius europeus de reciclatge i reducció de residus en abocadors. “El qui contamina paga” és un principi fonamental per avançar cap a una economia circular sostenible, va concloure.
Compromís amb el futur
Ivà Bonet, coordinador del Grup Compromís, va subratllar el paper fonamental dels diputats provincials com a enllaç entre els municipis i la Diputació. A més, va destacar la importància d’una comunicació fluïda i una coordinació constant per afrontar els reptes del municipalisme.
La jornada es va consolidar com un espai de diàleg clau, i el grup de Compromís a la Diputació de València es compromet a organitzar trobades periòdiques per seguir avançant en els reptes comuns.