El nou govern de la Diputació de València presidit per Jorge Rodríguez consolida enguany amb el Pressupost la màxima de crear menys plans per a donar més recursos i més autonomia d’inversió als municipis de la província, segons va informar ahir el diputat d’Hisenda i vicepresident segon, Toni Gaspar, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, en la qual va exposar les grans línies estratègiques del Pressupost General, amb una aposta pels serveis socials i la creació d’ocupació, l’aprovació del qual està prevista per al Ple del dia 29.

Després d’explicar que la sessió plenària s’ha fixat per a dimarts que ve amb el fi de donar més temps a l’oposició de conéixer les xifres per al 2016 i així aprofundir en la transparència del govern facilitant-los la faena, Gaspar va informar que el Pressupost de l’any que ve puja a 448.955.482 euros, amb una reducció d’un 1,35% derivada d’eliminar qualsevol tipus d’actiu financer com a ingrés.

No obstant això, amb un exercici de reagrupació d’esforços s’han pogut pressupostar els gastos derivats de la creació de noves àrees que responen clarament a la política social de la nova Diputació: Igualtat, Transparència, Mancomunitats i Comarcalització; i un nou servei d’Inclusió Social, la consignació del qual sumada a la dels serveis socials generals puja un 20%.

Toni Gaspar va posar l’accent en el fet que el Pressupost de la Diputació suposa la consolidació de la nova política municipalista, que passa per donar la majoria d’edat als municipis: «Menys plans, més recursos i més autonomia», va insistir el diputat, qui va detallar aquesta filosofia general en el gran creixement que experimentaran els Plans Provincials d’Obres i serveis (PPOS), establits no des dels objectius que fixe la Diputació, sinó a partir de les necessitats reals dels pobles. Gaspar digué que ja no val dir «açò ho paguem nosaltres. Els recursos de la Diputació no són del govern ni dels ajuntaments, sinó dels ciutadans. El nostre únic objectiu són ells. Eixe és el criteri principal d’aquests pressupostos».

A més explicà que la fórmula de repartiment d’aquests plans d’inversió per als ajuntaments, que està en vigor des de fa dècades, es remodelarà a partir de criteris objectius, tenint en compte variables que s’adapten a la nova situació i responent als valors de transparència, equilibri i responsabilitat en la gestió.

Reduir els convenis singulars

Respecte al deute de la corporació, el vicepresident d’Hisenda, en acabar de comentar que «l’únic problema que té el deute és que es convertisca en un problema, i per a nosaltres no ho és», va informar que el percentatge passarà del 50% al 44% quan concloga l’any 2016.

Una altra novetat que tenen els pressupostos és que el capítol de convenis singulars (transferències no reglades als municipis) es reduirà de 10 a 4 milions per a augmentar la transparència en la gestió i ajustar adequadament la inversió, ja que els convenis singulars han de respondre a situacions concretes i necessitats concretes, mentres que les ajudes reglades es distribueixen a partir del compliment d’unes bases d’execució que es fan públiques i amb les quals concorren tots els municipis.

Gaspar precisà als mitjans de comunicació que la Diputació de València, com totes, compta amb uns ingressos fixos i constants procedents de l’Estat en un 95%, i el 4,14% queda supeditat a la gestió variable de la resta de recursos procedents de taxes i ingressos patrimonials.

La corporació presidida per Jorge Rodríguez incrementarà la dotació del Pla d’Ocupació, que s’incrementarà quan siga possible disposar de la liquidació del Pressupost del 2015, com ja ocorregué amb el romanent positiu del 2014, que es va destinar als Plans Financerament Sostenibles.

El vicepresident segon va explicar que el Pressupost és un document viu, que es desenvolupa entorn de les línies estratègiques polítiques traçades des del primer moment, però que s’adapta a les noves prioritats que puguen sorgir al llarg de l’exercici pressupostari responent a les necessitats reals.

S’adjunta la memòria del president i el detall d’ingressos i gastos

MEMORIA